Recepty Hlavní jídla S masem Křupavá kachní stehna se zelným salátem a bramborovými šiškami

Ingredience

4 kachní stehna (Tesco kachních stehen s kůží a kostí)
2 lžičky soli
½ lžičky kmínu
2 lžíce medu
Salát coleslaw:
1 červené zelí (menší)
2 mrkve
2 jarní cibule
4 lžíce čerstvé petrželky
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce citronové šťávy
1 lžička javorového sirupu
1 stroužek česneku
1 špetka mleté papriky uzené
½ lžičky soli
½ lžičky pepře
Bramborové šišky:
420 g brambor
1 vejce
125 g hladké mouky
1 lžička soli
voda (na vaření)
2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

1

Brambory na šišky oloupeme, nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce s vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut do změknutí. Scedíme a přendáme je do misky. Rozmačkáme je na kaši a necháme ji vychladnout. Pak odložíme stranou.

2

Kachní stehna osušíme, rukama „vmasírujeme“ sůl a mletý kmín. Přendáme je do pekáče, přikryjeme alobalem a vložíme do trouby předem vyhřáté na 150 °C. Pečeme 2 až 2,5 hodiny. Stehna jsou dost mastná a pustí tuk i šťávu. V případě, že by kachna nebyla mastná, můžeme ji podlít trochou vody. Med rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Z pekáče odstraníme alobal, stehna potřeme ohřátým medem, teplotu zvýšíme na 180 °C a ještě je na 30–40 minut dopečeme dozlatova.

3

Mezitím si připravíme Coleslaw. Očištěnou mrkev a zelí nastrouháme. Přidáme oloupanou nadrobno nasekanou jarní cibulku a petrželovou nať. Vše promícháme. V malé misce smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, javorový sirup, prolisovaný česnek, mletou kajenskou papriku, sůl a mletý pepř. Vzniklou směsí polijeme zeleninu a pořádně promícháme. Necháme ji odležet v chladničce.

4

Připravíme si bramborové šišky. Rozmačkané a vychladlé brambory smícháme s vejcem a s moukou. Rukama vypracujeme homogenní těsto a vymodelujeme z něj dlouhý tenký válec (těsto si můžeme rozdělit na více částí, aby se nám s ním lépe pracovalo). Následně váleček nakrájíme na rovnoměrné části, dlouhé asi 4–5 cm. Můžeme ještě upravit tvar, aby okraje byly špičaté. Ve velkém hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody se solí. Dáme do něj šišky a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu vody. Vyndáme je z hrnce a položíme na talíř. Na pánvi si zahřejeme olej a šišky osmažíme dozlatova. Odložíme si je stranou, dokud se kachna nedopeče.

5

Pečenou kachnu servírujeme se zelným salátem a šiškami.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3