Recepty Hlavní jídla Kváskový chleba pšenično-žitný podle babičky

Ingredience

Ingredience na kvásek:
50 g žitného kvásku
75 g žitné mouky (chlebová)
75 g chlebové pšeničné mouky
150 g vody (z tohoto množství je zhruba 350g rozkvašeného kvásku. 50g oddělit, zůstalo 300g kvásku.)
Ingredience:
150 g chlebové pšeničné mouky
150 g hladké mouky
150 g vody
14 g soli (to je asi 2,5 zarovnané kávové lžičky)
8 g kmínu (celého, 2 lžičky)
4 g mletého kmínu (1 lžička)
1 lžička fenyklu
1 lžička čerstvého koriandru
½ lžičky krystalového cukru (zarovnané)

Postup přípravy

1

Večer si nachystám kvásek na rozkvašení. Vytáhnu kvásek z lednice a odeberu potřebné množství, smíchám s vodou a moukou. 1) Těsto zamísím se všemi ingrediencemi a nechám ho odpočívat na teplém místě alespoň 3 hod. Přikryji utěrkou. 2) Pak trochu popřekládám a nechám ještě ½hod. - 1 hodinu v ošatce pod utěrkou kynout. Rozpálila jsem si troubu na 225°C, po půl hodině jsem opatrně těsto z ošatky vyklopila na pečící papír a nařízla 3x žiletkou. Před vložením do trouby postříkám vodou, peču na 225°C 25 minut, po 25 min. snížím teplotu na 200 °C postříkám vodou a peču 25 min. Celková doba pečení chleba (750g) je tedy 50 minut. Po vyjmutí z trouby potřu sádlem pro lesk kůrky. Dobrou chuť.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3