Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Připravíme si co největší nádobu, v níž budeme zelí šlapat či šťouchat. Postupně vkládáme zelí, posypeme cibulí, průběžně solíme a přisypáváme kmín a koprové semínko.
Promícháme. Když jsme spotřebovali všechny suroviny, můžeme šlapat či šťouchat pěstmi. Ale šlapáním to jde lépe. Šlapeme, dokud zelí nepustí dostatečné množství tekutiny. I při šlapání občas promícháme.
Pak už jen plníme do vymytých sklenic. Ve sklenicích upěchujeme cca 5 cm pod okraj a nad zelím by měla být šťáva. Uzavřeme víčky, ne úplně nadoraz, a postavíme na plech do teplé místnosti. Zelí bude kvasit cca 5 - 6 týdnů, zprvu bude ze sklenic unikat šťáva. Když přestane šťáva vytékat, víčka dotáhneme. Přemístíme do chladu a takto mi zelí vydrží celý rok až do další várky.