Recepty Dezerty Pečené Lahodný dort Pavlova s pomerančovým krémem

Ingredience

Dort Pavlova:
100 g třtinového cukru (Demerara)
125 g krystalového cukru (Tesco Cukru bílého krystal)
4 ks vejce (Tesco Čerstvých vajec z halového chovu M)
1 lžíce bílého vinného octa
3 tobolky semen kardamomu
20 g granátového jablka (zrnek)
10 g pistácií
Pomeranče:
2 pomeranče
50 g krystalového cukru (Tesco Cukru bílého krystal)
50 ml vody
5 tobolek semen kardamomu
Pomerančový krém:
1 pomeranč (šťáva z 1 pomeranče)
1 citron (šťáva z 1 citrónu)
50 g krystalového cukru (Tesco Cukru bílého krystal)
40 g másla
1 lžíce kukuřičného škrobu
Brandy krém:
80 ml smetany ke šlehání (33%)
80 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce brandy

Postup přípravy

1

Demerara cukr smícháme se 125 g cukru krystal. Vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 7 minut. Potom dáme horký cukr do hrnečku.

2

Mezitím si vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky si dáme stranou. Bílky dáme do misky a elektrickým šlehačem je šleháme přibližně 3–4 minuty. Přidáme vinný ocet. Následně pokračujeme ve šlehání, postupně však po lžičkách přidáváme horký cukr. Když je všechen cukr zašlehaný, šleháme ještě 3 minuty, dokud směs není tuhá a lesklá. Tři kardamomové tobolky úplně rozdrtíme a přidáme k bílkové směsi. Důkladně promícháme.

3

Polovinu bílkové směsi naneseme na plech vyložený pečicím papírem do silnějšího kruhu o průměru asi 18 cm. Zbytek směsi dáme do cukrářského sáčku s otvorem o průměru asi 3 cm a vytvoříme s ním 12 „věžiček“ blízko sebe na okraji kruhu, aby nám držely náplň. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 120 °C zhruba hodinu. Následně troubu vypneme a necháme v ní dort ještě 2 a půl hodiny (případně přes noc) usušit.

4

Mezitím si připravíme pomerančový krém. Do hrnce dáme pomerančovou a citrónovou šťávu, máslo a cukr a pomalu ohřejeme na středně silném plameni, aby se cukr i máslo rozpustily. Přivedeme k varu, promícháme a stáhneme z plotny. V misce smícháme 2 žloutky a kukuřičný škrob. Na tuto směs pomalu a za stálého míchání nalijeme pomerančovou směs, aby se suroviny propojily. Následně všechno vrátíme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty, aby směs zhoustla. Přecedíme ji, abychom se zbavili případných hrudek, dáme do misky a zakryjeme potravinovou fólií (tak, aby se dotýkala povrchu krému). Odložíme stranou.

5

Připravíme si pomeranče. Pomocí nože je oloupeme a zbavíme je i bílé slupky. Nakrájíme je na 5 mm silné plátky. Do hrnce dáme cukr a vodu. Z kardamomových tobolek vyndáme semínka a tobolky rozdrtíme a přidáme k cukrové směsi. Ohříváme na mírném plameni za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a necháme vařit 3 minuty, dokud směs trochu nezhoustne. Odstavíme z plotny. Necháme 15 minut vychladnout a poté ji nalijeme na připravené pomeranče. Přikryjeme a necháme vychladnout 30 minut.

6

Připravíme si brandy krém. V misce vyšleháme smetanu ke šlehání a mascarpone dotuha. Přidáme brandy a cukr a promícháme. Následně smícháme se 3 polévkovými lžícemi pomerančového krému. Tuto směs dáme do středu upečeného a vychladlého dortu Pavlova. Navrstvíme na něj zbytek pomerančového krému a na závěr připravené pomeranče. Posypeme 10 g pistácií a zrníčky granátového jablka a ihned podáváme.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3