Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Tip: Rýži při vrstvení nabírejte navlhčenou rukou, bude se méně lepit. Řasu pak přidržujte druhou, suchou rukou.
Rýži několikrát propláchněte pod studenou tekoucí vodou, dokud nebude voda čistá a rýže zcela zbavená škrobu. Poté vodu slijte a nechte rýži odkapat.
Rýži nasypte do hrnce. Přidejte 750 ml vody, 2 lžíce saké a přiveďte obsah k varu. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte ho na mírném plameni asi 15 minut.
Dejte na hrnec utěrku, znovu ho přiklopte pokličkou a rýži nechte ještě asi 15 minut dojít. Nyní je třeba rýži dobře ochutit. Přidejte ocet, cukr a sůl a dobře promíchejte.
Připravte maki sushi: Na rákosovou podložku dejte řasu nori lesklou stranou dolů. Na řasu rozprostřete rýži asi do výšky 7 mm. Vzadu nechte přibližně 1 cm volný, bez rýže.
Na rýži v přední části dejte okurku nakrájenou na tenké nudličky nebo avokádo nakrájené na proužky. Můžete posypat trochou seznamu. Do sushi můžete použít třeba také ředkev, krabí tyčinky, lososa nebo tuňáka.
Pomocí podložky zatočte řasu s rýží a náplní do válečku. Zadní prázdný okraj řasy potřete vodou a přimáčkněte. Roličku nakrájejte navlhčeným nožem na kousky.
U kalifornských rolek opět položte řasu na podložku, na celou plochu přidejte rýži a posypte ji sezamem. Plát otočte a rýži navrstvěte také na druhou stranu.
Na kraj vyrovnejte náplň, pomocí podložky zatočte plát do válečku a nakrájejte ho na jednotlivé kousky.
Každé sousto sushi jemně potřete pastou wasabi a namočte ho v sójové omáčce. Sousta prokládejte kousky marinovaného zázvoru.