Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Maki sushi a kalifornské rolky

Ingredience

550 g sushi rýže
2 polévkové lžíce rýžového vína (saké)
80 ml rýžového octa
1 lžíce moučkového cukru
1 špetka soli
sushi nori (mořská řasa)
1 okurka
1 avokádo
černá sezamová semínka
wasabi (pasta)
nakládaný zázvor

Popis

Tip: Rýži při vrstvení nabírejte navlhčenou rukou, bude se méně lepit. Řasu pak přidržujte druhou, suchou rukou.

Postup přípravy

1

Rýži několikrát propláchněte pod studenou tekoucí vodou, dokud nebude voda čistá a rýže zcela zbavená škrobu. Poté vodu slijte a nechte rýži odkapat.

2

Rýži nasypte do hrnce. Přidejte 750 ml vody, 2 lžíce saké a přiveďte obsah k varu. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte ho na mírném plameni asi 15 minut.

3

Dejte na hrnec utěrku, znovu ho přiklopte pokličkou a rýži nechte ještě asi 15 minut dojít. Nyní je třeba rýži dobře ochutit. Přidejte ocet, cukr a sůl a dobře promíchejte.

4

Připravte maki sushi: Na rákosovou podložku dejte řasu nori lesklou stranou dolů. Na řasu rozprostřete rýži asi do výšky 7 mm. Vzadu nechte přibližně 1 cm volný, bez rýže.

5

Na rýži v přední části dejte okurku nakrájenou na tenké nudličky nebo avokádo nakrájené na proužky. Můžete posypat trochou seznamu. Do sushi můžete použít třeba také ředkev, krabí tyčinky, lososa nebo tuňáka.

6

Pomocí podložky zatočte řasu s rýží a náplní do válečku. Zadní prázdný okraj řasy potřete vodou a přimáčkněte. Roličku nakrájejte navlhčeným nožem na kousky.

7

U kalifornských rolek opět položte řasu na podložku, na celou plochu přidejte rýži a posypte ji sezamem. Plát otočte a rýži navrstvěte také na druhou stranu.

8

Na kraj vyrovnejte náplň, pomocí podložky zatočte plát do válečku a nakrájejte ho na jednotlivé kousky.

9

Každé sousto sushi jemně potřete pastou wasabi a namočte ho v sójové omáčce. Sousta prokládejte kousky marinovaného zázvoru.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3