Recepty Dezerty Pečené Moravské koláčky podle Romana Vaňka

Ingredience

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g másla (rozpuštěného)
2 vejce (žloutky)
100 g krupicového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
40 g čerstvého droždí
6 g soli
1 citron (lžička kůry)
150 g švestkových povidel
15 třešní (kompotovaných)
1 vejce (na potření)
50 g másla (na potření)
Tvarohová náplň
125 g plnotučného tvarohu
40 g krystalového cukru
40 g rozinek
40 g vlašských ořechů
1 vejce (jen žloutek)
1 citron (jen kůra)
Drobenka
70 g másla
100 g krystalového cukru
100 g polohrubé mouky
Maková náplň
mletý mák
100 ml vody (vařící)
krystalový cukr
med
mletá skořice
mandle
mletá skořice
1 vejce (jen bílek)

Postup přípravy

1

Mouku prosejeme do mísy a vytvoříme v ní důlek. Do důlku nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme kvasnice. Postupně přimícháváme mouku, až nám vznikne těsto hustotou podobné těstu na lívance. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

2

Přimícháme zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto, v robotu to trvá asi 10 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 45 minut. Mezitím si připravíme náplně.

3

Mák zalijeme 100 ml vařící vody a necháme vychladnout. Přimícháme cukr, med, skořici, mandle a rozinky. Vyšleháme sníh z bílku a po částech jej zamícháme do máku. Suroviny na tvarohovou náplň jednoduše smícháme.

4

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 30 stejně velkým kousků. Každý kousek zploštíme a naplníme jednou až dvěma velkými lžičkami náplně a uzavřeme jako obálku tak, aby náplň nemohla utéct ven. Položíme na plech spojem dolů, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 40 minut kynout.

5

Během kynutí si připravíme drobenku. Všechny suroviny zpracujeme rukama do požadované konzistence. Můžeme přidávat máslo i mouku s cukrem. Musí nám prostě vzniknout klasická drobenka.

6

Vykynulé koláčky rukou lehce zploštíme a pomažeme vajíčkem. Do středu tvarohových koláčků dáme lžičku povidel, do středu makových třešni. Zasypeme bohatě drobenkou. Pečeme při 160°C přibližně 20 minut do zlatohnědé barvy. Ještě teplé můžeme pomašlovat roztopeným máslem. Necháme vychladnout.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3