Recepty Polévky Mrkvovo-fenyklová polévka s chlebovými plackami

Ingredience

Na polévku
1 kg mrkve
2 fenykly
1 cibule
olivový olej
250 g žampionů
2 stroužky česneku
ml zeleninového bujónu
smetana na vaření (k servírování)
Na chlebové placky
1 lžíce fenyklových semínek
250 g hrubé mouky
½ lžíce čerstvého droždí
1 lžíce krystalového cukru
1 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

1

Předehřejte troubu na 190C. Mrkev, fenykl a cibuli vložte do zapékací mísy a zalijte 2 polévkovými lžícemi olivového oleje. Pečte po dobu 20 minut, pak přidejte stroužky česneku. Vše řádně promíchejte a vraťte na dalších 20 minut do trouby, dokud zelenina nezměkne a nezhnědne. Odstraňte slupku ze stroužků česneku.

2

Pečenou zeleninu vložte na velkou pánev společně se zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Duste při nízké teplotě po dobu 15 minut, pak rozmixujte do jemného krému ručním mixerem.

3

Nyní si připravte chlebové placky. Opečte fenyklová semínka na suché pánvi po 30 vteřin do provonění. Rozdrťte paličkou a ve hmoždíři a přelijte do mísy s moukou a 1/2 lžičky soli. Zpracujte kvasnice a cukr v 100 ml vlažné vody, pak vše přidejte do směsi z oleje a 60 - 75 ml horké vody. Mixujte do jemného, avšak nelepkavého těsta. Hněťte po dobu 5 minut.

4

Vyklopte těsto do mísy s olejem, překryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat na teplém místě po dobu 30 minut. Pomocí naolejovaných rukou rozdělte těsto na 8 částí a silou rozválejte do tenkých válečků. Vrstvěte je na sebe jednotlivě rozdělené pečicím papírem, aby se k sobě neslepily.

5

Předehřejte kulatý plech na pečení, dokud se z něj nekouří a přidejte chlebové placky (bude nutné provést po částech). Pečte z každé strany několik minut, až budou placky nadýchané a opečené. Udržujte placky teplé pomocí kuchyňské utěrky, než dopečete zbytek.

6

Ohřejte polévku a podávejte s trochou smetany, hrstkou fenyklu na ozdobu a s přiloženou chlebovou plackou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3