Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Čočku necháme namočenou ve vodě alespoň tři hodiny. Následně ji scedíme a nasypeme do vroucí vody, vaříme 20 minut.
Připravíme si náplň. Cibuli, mrkev, celer a žampióny očistíme a nakrájíme nadrobno. V hrnci si rozpálíme olej. Vložíme do něj cibuli, mrkev a celer a restujeme 5 minut. Přidáme uvařenou čočku, žampióny a restujeme dalších 5 minut. Potom přidáme prolisovaný česnek a restujeme ještě minutku.
K zelenině přidáme rajčatovou pastu, mletou papriku, sušený tymián, rozmarýn, petrželovou nať a mouku. Vše pořádně promícháme. Přidáme sójovou omáčku, červené víno a vývar. Opět promícháme a vaříme pod pokličkou alespoň 10 minut. Na závěr vmícháme hrášek, sůl a mletý pepř. Povaříme ještě 5 minut, stáhneme z plotny a odložíme stranou.
Mezitím si připravíme bramborové pyré. Brambory oloupeme, nakrájíme je na menší kousky, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou doměkka asi 20–30 minut. Po uvaření brambory scedíme, přidáme mléko, máslo, sůl, pepř a pořádně rozmačkáme na kaši. Nakonec vmícháme sýr a pyré si odložíme stranou.
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Do zapékací mísy (cca 26 × 18 cm nebo podobně velké) dáme čočkovou směs a navrch naneseme bramborové pyré se sýrem. Pečeme dozlatova asi 20 minut.
Před servírováním necháme jídlo trochu vychladnout.