Recepty Hlavní jídla S masem Pečená husa s červeným zelím a knedlíky bez lepku

Ingredience

1 celá husa
sůl
majoránka
celý kmín
Zelí
5 šalotek
2 lžíce másla
2 lžíce třtinového cukru
700 g červeného zelí (sterilovaného)
100 ml červeného vína
celý kmín
sůl
Bramborové knedlíky:
800 g brambor (moučnějších)
300 g bezlepkové mouky
100 g solamylu
2 vejce
sůl

Popis

TIP: Pokud se nebojíme příliš mastného jídla, tak knedlíky na talíři ještě můžeme posypat usmaženou cibulkou.

Postup přípravy

1

Husu si nejdříve ze všech stran i zevnitř prosolíme. Zevnitř ji ještě prosypeme majoránkou, zvenku kmínem. Přendáme ji do většího pekáčku, přiklopíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C.

2

Po 80 minutách ji obrátíme prsy nahoru, aby se rovnoměrně propekla z obou stran. Pečeme dalších 80 minut a nezapomínáme každých 15 minut přelít výpekem. Po uplynulé době, kterou strávila pod pokličkou, ji odklopíme a necháme dalších 20 minut péct, aby se nám udělala kůrčička.

3

Na zelí si nasekáme šalotky, které necháme na chvilku opéct na rozpuštěném másle. Přidáme třtinový cukr, který nám krásně zkaramelizuje. Potom do hrnce dáme okapané zelí s troškou láku, víno, kmín a sůl. Necháme asi 15 minut vařit, dokud nám zelí nezměkne. Případně ještě nakonec dochutíme.

4

Brambory si uvaříme a oloupeme. Ještě horké je nastrouháme na struhadle. Vsypeme k nim mouku, solamyl, vejce a sůl a propracujeme v hladké těsto, z kterého si uválíme dvě šišky.

5

Do většího hrnce si dáme vařit vodu a až bude vřít, vhodíme do ní obě šišky. Necháme vařit asi dvacet minut, dokud nevyplavou na povrch.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3