Recepty Hlavní jídla Pečená kachna na pomerančích

Ingredience

1 celá kachna (2 kg)
½ červené cibule
3 mrkve (malé)
1 petrželka (velká)
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
2 snítky čerstvého rozmarýnu
2 pomeranče
2 lžičky soli
½ lžičky pepře
„Lokše“:
500 g brambor
175 g hladké mouky
sůl

Postup přípravy

1

Rozehřejeme troubu na 200 °C. Nakrájíme cibuli, mrkev a petržel.

2

Zeleninu a bylinky dáme na velkou pánev, do hrnce nebo do hluboké zapékací mísy a na tuto směs položíme kachnu prsní částí nahoru.

3

Pečlivě omyjeme jeden pomeranč, rozpůlíme a vložíme do kachny.

4

Vymačkáme šťávu z druhého pomeranče a potřeme kachnu zvenčí i zevnitř. Poté přidáme sůl a pepř. Druhý pomeranč dobře omyjeme, rozpustíme a dáme dovnitř kachny. Kachnu vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 2,5 hodiny. Po 90 minutách odebereme z pekáče tuk a toto opakujeme každých 15 minut. Když je kůžička dozlatova opečená a křupavá, vyjmeme kachnu z pekáče a necháme ji před podáváním 10 minut odpočinout. Servírujeme s bramborovými lokši.

5

Lokše: Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme vychladnout. Poté brambory oloupeme a rozšťoucháme. Osolíme, přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na malé kousky a vyválíme placky (jako palačinky), smažíme na horké pánvi, dokud nejsou placky hotové. Placky můžeme smažit přímo na husím sádle nebo je potřít až po upečení.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3