Recepty Hlavní jídla S masem Pečené kuře s nádivkou

Ingredience

Na kuře
1 celé kuře
100 g másla
mletá paprika uzená
3 stroužky česneku
tymián
mletý černý pepř
sůl
šalvěj
Na nádivku
9 rohlíků
125 ml mléka
125 ml kuřecího bujónu
7 vajec
40 g másla
čerstvá petrželka
420 g uzené krkovice
muškátový oříšek
60 g mraženého zeleného hrášku
mletý černý pepř
sůl

Popis

Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.

Postup přípravy

1

Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte.

2

Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou.

3

Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži.

4

Dovnitř vložte oloupané a trochu namáčklé stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.

5

Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou.

6

Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.

7

Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby.

8

Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.

9

Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát.

10

K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek.

11

Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.

12

Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3