Recepty Polévky Polévka z pečené máslové dýně

Ingredience

2 dýně máslové (menší)
1 šalotka
1 svazek jarní cibule
2 stroužky česneku
½ l zeleninového bujónu
1 lžička kořene zázvoru
1 lžička římského kmínu mletého
1 lžíce zakysané smetany
olivový olej
mořská sůl (hrubá)
mletý černý pepř

Postup přípravy

1

Máslová dýně má poměrně hrubou slupku, kterou ale jednoduše odstraníme škrabkou na brambory. Odřízneme stonek a tvrdý spodek, pak dýni podélně překrojíme a lžící vydlabeme jadérka.

2

Dýni nakrájíme na 1,5 cm široké plátky. Pečící papír rozložíme na plech a plátky dýně na něj poklademe. Potřeme olivovým olejem a ochutíme hrubou solí spolu s mletým pepřem. Dáme péct na přibližně 25 minut, dokud není dýně měkká, ale bez spálených okrajů.

3

Mezitím najemno nakrájíme cibuli, česnek a bílou část jarní cibulky. Ve větším hrnci spolu s dýní krátce na oleji osmahneme.

4

Směs zalijeme horkým vývarem a vaříme ještě asi 10 minut. Pro intenzivnější chuť přidáme najemno nastrouhaný zázvor a mletý římský kmín. Pozor ale na ně, mají dost intenzivní chuť, tak raději s mírou.

5

Polévku pak dobře rozmixujeme a podle potřeby dochutíme.

6

Servírujte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a ozdobíme dýňovými semínky a olivovým olejem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3