Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Máslová dýně má poměrně hrubou slupku, kterou ale jednoduše odstraníme škrabkou na brambory. Odřízneme stonek a tvrdý spodek, pak dýni podélně překrojíme a lžící vydlabeme jadérka.
Dýni nakrájíme na 1,5 cm široké plátky. Pečící papír rozložíme na plech a plátky dýně na něj poklademe. Potřeme olivovým olejem a ochutíme hrubou solí spolu s mletým pepřem. Dáme péct na přibližně 25 minut, dokud není dýně měkká, ale bez spálených okrajů.
Mezitím najemno nakrájíme cibuli, česnek a bílou část jarní cibulky. Ve větším hrnci spolu s dýní krátce na oleji osmahneme.
Směs zalijeme horkým vývarem a vaříme ještě asi 10 minut. Pro intenzivnější chuť přidáme najemno nastrouhaný zázvor a mletý římský kmín. Pozor ale na ně, mají dost intenzivní chuť, tak raději s mírou.
Polévku pak dobře rozmixujeme a podle potřeby dochutíme.
Servírujte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a ozdobíme dýňovými semínky a olivovým olejem.