Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Co si o pomazánce myslí Zuzana Pavelková Šafářová, specialistka na zdravé stravování? „Všechny výše uvedené suroviny (fazole, rajčata, avokádo) jsou zdrojem vlákniny, jejíž konzumace významně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Fazole se řadí mezi nejzdravější potraviny, i díky obsahu minerálních látek a vitamínů jako jsou draslík, vápník, fosfor, hořčík, jód a železo, či kyselina listová, niacin a provitamín A. Dodají potřebnou energii, neboť obsahují komplexní sacharidy. Bílkoviny naopak přispívají k regeneraci a růstu buněk, především svalové tkáně. Jejich konzumace se doporučuje alespoň dvakrát týdně. Sušená rajčata obsahují velmi prospěšnou látku – lykopen, což je významný antioxidant, působící jako prevence proti vzniku rakoviny. Na rozdíl od čerstvých rajčat, ze sušených lykopen dokážeme vstřebat.Avokádo je významným zdrojem rostlinných tuků, působících jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, vitamínů i minerálních látek, například vitamínů C, B, K, E, hořčíku a manganu. Citrón je významným zdrojem vitamínu C, nejsilnějšího antioxidantu.Všechny vitamíny a minerální látky posilují náš imunitní systém, čímž zabraňují vzniku civilizačních onemocnění.“
Fazole přelijeme do velké mísy a mírně je rozmačkáme.
Nakrájíme rajčata na malé kousky.
Přidáme na kostičky nakrájené avokádo a citronovou šťávu. Poté rozmačkáme, dokud nezbyde pouze pár menších kousků fazolí a avokáda.
Do směsi přimícháme hořčici, bazalku, sůl a pepř na dochucení.
Namažeme na kousky chleba/sendviče.
Nutriční expertka Zuzana Pavelková Šafářová: „Všechny výše uvedené suroviny (fazole, rajčata, avokádo) jsou zdrojem vlákniny, jejíž konzumace významně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Fazole se řadí mezi nejzdravější potraviny, i díky obsahu minerálních látek a vitamínů jako jsou draslík, vápník, fosfor, hořčík, jód a železo, či kyselina listová, niacin a provitamín A. Dodají potřebnou energii, neboť obsahují komplexní sacharidy. Bílkoviny naopak přispívají k regeneraci a růstu buněk, především svalové tkáně. Jejich konzumace se doporučuje alespoň dvakrát týdně. Sušená rajčata obsahují velmi prospěšnou látku – lykopen, což je významný antioxidant, působící jako prevence proti vzniku rakoviny. Na rozdíl od čerstvých rajčat, ze sušených lykopen dokážeme vstřebat. Avokádo je významným zdrojem rostlinných tuků, působících jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, vitamínů i minerálních látek, například vitamínů C, B, K, E, hořčíku a manganu. Citrón je významným zdrojem vitamínu C, nejsilnějšího antioxidantu. Všechny vitamíny a minerální látky posilují náš imunitní systém, čímž zabraňují vzniku civilizačních onemocnění.“