Recepty Saláty Quinoa salát s pečenou dýní

Ingredience

Na pečenou dýni:
1 kg dýně Hokkaido (nakrájené)
2 červené cibule (nakrájené na půlměsíčky)
1 lžička mletého koriandru
1 lžička římského kmínu mletého
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky javorového sirupu
Na salát:
250 g quinoy (barevné)
1 hrst mátových listů
1 hrst čerstvého koriandru
1 lžíce olivového oleje
1 citron (1 lžíce šťávy)
mořská sůl (podle chuti)
Na ozdobení:
granátové jablko (jadérka)
1 hrst lískových ořechů (sekaných)

Popis

Jestli se tedy chystáte na výlet na Mars, máte to vyhrané – stačí si přibalit quinou s sebou na svačinu. Nemluvme však o vzdálené budoucnosti, nýbrž o tom, co nám příroda nabízí právě teď. V jejím říjnovém portfoliu najdeme máslovou dýni, ale také dýni hokkaido. Pojďme si ji spolu upéct a šup s ní do salátu.

TIPY: Voňavý mletý koriandr si připravíte také sami doma – těsně před podáváním. Kuličky koriandru opražte nasucho pár minut na pánvi, pozorně sledujte a míchejte, aby neshořely. Následně je vložte do ručního hmoždíře a důkladně rozdrťte. Čerstvě připravené koření bude krásně vonět a jeho chuť bude díky pražení intenzivnější. Takto si můžete vylepšit každé koření v celku v různých jiných receptech. 

Chcete zvýraznit i chuť oříšků? Také je opražte nasucho a následně nasekejte. Pražené ořechy provoní celý salát.  

Nestihli jste quinou ve správný čas vypnout a její zrnka se vám dlouhým vařením rozpadla? Takto uvařená semínka nejsou vhodná pro tento recept – udělala by se vám z nich kaše. Na druhou stranu, kaše není špatná, takže si z takto příliš dlouho vařené quinoy můžete připravit chutnou kaši naslano či nasladko. Pokud s vařením těchto obilnin či pseudoobilnin nemáte zkušenosti, přečtěte si náš návod, jak uvařit rýži, quinou, pohanku či bulgur, abyste nepokazili už žádný recept.  

Jestli vám zbyla quinoa a jste celiaci, určitě vám může posloužit i na další recepty. Můžete z ní udělat například jablkovohruškový quinoa dezert bez lepku

Postup přípravy

1

Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

2

Dýni hokkaido důkladně umyjeme, neloupeme. Rozkrojíme ji, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky.

3

Červenou cibuli očistíme a nakrájíme na půlměsíčky. Přidáme k nakrájené dýni hokkaido a promícháme.

4

Z koření, olivového oleje a javorového sirupu vymícháme zálivku a nalijeme ji do mísy s dýní a cibulí. Směs rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a znovu promícháme.

5

Pečeme cca 25 minut na 200 stupňů. Přibližně v polovině pečení promícháme. Čas pečení závisí na velikosti jednotlivých kousků dýně a typu trouby. Pečená dýně by měla být křupavá a vevnitř poloměkká.

6

Namočenou quinou dáme do hrnce s čistou vodou, zakryjeme a přivedeme k varu. Po zavření snížíme na nejnižší teplotu a necháme vařit maximálně 7–10 minut. Quinoa nesmí být měkká, spíš tvrdší, křupavá.

7

Po uvaření z quinoy slijeme přebytečnou tekutinu, odložíme ji stranou a necháme odkapat a vychladnout v sítku.

8

Čerstvou mátu a koriandr nasekáme najemno a přidáme ke quinoe spolu s olivovým olejem, citronovou šťávou a solí. Důkladně promícháme.

9

Přidáme upečenou dýni a jemně promícháme, aby se dýně nerozpadla.

10

Ozdobíme jadérky z granátového jablka a nasekanými oříšky.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3