Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Tradiční české smažené placky voní česnekem a majoránkou a neodolatelně křupou. Vyzkoušejte náš osvědčený recept na bramboráky a vychutnejte si tuhle rychlou pochoutku, kterou připravíte během pár minut.
Základem pro krásně křupavý bramborák je správný výběr brambor. Sáhněte po bramborách varného typu C. Obsahují více škrobu a díky tomu se hodí právě na bramboráky, bramborové kaše nebo knedlíky.
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Pokud máte u bramboráku raději výraznější strukturu, nastrouhejte část brambor najemno a část nahrubo. Brambory vymačkejte například v bavlněné utěrce, abyste je zbavily přebytečné vody.
Do nastrouhaných a vymačkaných brambor přidejte vajíčka, utřený česnek, majoránku, pepř a sůl. Přisypte trošku mouky a zalejte mlékem.
Těsto důkladně promíchejte a podle potřeby upravte jeho konzistenci. Pokud je směs na bramboráky příliš hustá, přilejte mléko. Pokud naopak moc řídká, dosypte mouku. Těsto ještě ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
V pánvi rozpalte vhodný olej na smažení. Ideální je rafinovaný slunečnicový nebo řepkový olej, který zvládne vysoké teploty.
Těsto na bramboráky nabírejte lžící, vložte do rozpáleného oleje a spodkem lžíce vytvarujte do placky. Velikost a množství bramboráků přizpůsobte pánvi a svým preferencím. Můžete dělat velké bramboráky přes celou pánev nebo menší placky.
Bramboráky smažte z obou stran do zlatova. Přendejte je na talíř vystlaný kuchyňskými papírovými utěrkami. Vysajete z nich tak přebytečný tuk.
Bramboráky můžete jíst jen tak samotné, nebo si k nim připravte jednoduchý jogurtový dip. Smíchejte hustý jogurt (například řecký) s trošku soli a přidejte najemno nasekanou jarní cibulku. Dip můžete dochutit ještě česnekem nebo koprem.
Klasické bramboráky připravíte i s minimem tuku. Stačí je péct v troubě nebo horkovzdušné fritéze. Použijete na ně jen kapku oleje, ale chuť bude stejně intenzivní. Zároveň se takto připravené bramboráky v pohodě vlezou i do redukčního jídelníčku.
Těsto na bramboráky připravte podle návodu výše.
Troubu si předehřejte na 200°C. Na plech dejte pečící papír a rozetřete na něj kapku oleje nebo použijte olej ve spreji. Lžící naberte směs na bramboráky, vytvarujte placky a dejte péct do trouby. Pečte zhruba 20–30 minut.
Bramboráky z trouby nebudou tolik křupavé, jako ty smažené v oleji na pánvi. Zato si je ale můžete dopřát častěji, i když si zrovna hlídáte váhu.
Předehřejte fritézu na 180°C a její dno lehce potřete olejem, aby se vám těsto na bramboráky nepřilepilo. Množství bramboráků přizpůsobte velikosti fritézy. Pečte zhruba 8 minut z každé strany. Bramboráky z horkovzdušné fritézy obsahují výrazně méně tuku než klasické smažené na pánvi, ale zachovají si svou křupavost.