Recepty Hlavní jídla Rychlovka z mletého masa: Vyzkoušejte jednoduchý recept na šťavnaté karbanátky

Ingredience

500 g mletého vepřového masa (mleté)
1 vejce
1 cibule
3 stroužky česneku
majoránka
sůl
mletý černý pepř
3 rohlíky
200 ml mléka
olej na smažení
hladká mouka nebo strouhanka na obalení

Popis

Mleté maso vonící česnekem a majoránkou neodmyslitelně patří k české kuchyni. Přeneste se do dětství a připravte si ty nejlepší karbanátky podle jednoduchého receptu. Hotové jsou během chvilky a ještě rychleji vám zmizí z talířů.  

Postup přípravy

1

Vyšleháme vajíčko s mlékem, pokrájíme rohlíky a namočíme do mléka. Smícháme mleté maso, mléko s rohlíky, sůl, pepř, majoránku, drcený česnek a cibulku, kterou jsme osmahli pokrájenou na pánvi.

2

Vytvoříme karbanátky 4 cm vysoké a 8 cm v průměru a obalíme v hladké mouce. Pečeme na pánvi z obou stran po dobu 10 minut. Podáváme s bramborovou kaší.

První krok: Připravte si rohlíky

Nejprve si připravte rohlíky. Nepoužívejte úplně čerstvé. Ideální jsou pár dní staré rohlíky. Nakrájejte je na menší kostičky a vložte do misky. Nakrájené rohlíky pak zalijte mlékem tak, aby byly ponořené a nasákl opravdu každý kousek.

Druhý krok: Vypracujte masovou směs

Tradiční karbanátky si můžete připravit buď čistě z mletého vepřového masa, nebo ze směsi vepřového a hovězího masa v poměru 1:1.

Aby se vám s masem dobře pracovalo, vyndejte ho z lednice až těsně před přípravou. Mleté maso vložte do větší mísy a přidejte v mléce namočené rohlíky, vajíčko, sůl, pepř, majoránku, prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli. Ochucenou masovou směs opravdu důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. 

Následně ze směsi vytvarujte karbanátky, které jsou zhruba 4 cm vysoké a mají 8 cm v průměru. Takto připravené karbanátky obalte v hladké mouce nebo ve strouhance.

Tip: Cibuli do karbanátků přidávejte buď čerstvou, nebo ji předtím lehce orestujte na pánvi.

Třetí krok: Osmažte karbanátky a podávejte

Ve větší pánvi si rozpalte olej. Používejte takový, který snese vysoké teploty. Ideální je například řepkový. Karbanátky smažte dozlatova z obou stran zhruba 10 minut. Hotové karbanátky budou na povrchu křupavé, ale uvnitř krásně šťavnaté. 

Podávejte je s bramborou kaší nebo vařeným bramborem.

Zkuste zdravější variantu: Karbanátky v troubě

Karbanátky samy o sobě patří do vyváženého jídelníčku. Problémem může být smažení, kterému bychom se měli spíše vyhýbat. Výborné karbanátky připravíte i v troubě s minimem oleje.

Troubu si předehřejte na 200 °C. Plech si vyložte pečícím papírem, který lehce potřete olejem. Vložte karbanátky na plech a ještě je potřete trochou oleje. Pokud si chcete práci zjednodušit, můžete použít olej ve spreji.

Karbanátky v troubě pečte 20–30 minut a v polovině pečení je otočte. Tak budou krásně opečené z obou stran.  

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3