Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Zvěřinu je důležité vždy pořádně naložit, aby se zbavila pro ni typického zápachu. Maso si pro to našpikujeme a pustíme se do přípravy nálevu. Svaříme vodu s kořením, necháme vychladnout a přidáme ocet. Poté si nakrájíme zeleninu na větší kousky a připravíme pekáček, ve kterém si maso necháme odležet. Na dno pekáčku rozprostřeme poloninu zeleniny, na ni položíme prošpikované maso, zasypeme zbytkem zeleniny a zalijeme nálevem. Takto připravené maso necháme v zavřeném pekáčku odležet alespoň 2 dny v lednici.
Po dvou dnech maso vytáhneme a spolu se zeleninou důkladně vysušíme, ve velkém hrnci se silným dnem si rozpálíme sádlo a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli (radši použijeme čerstvou, ne tu z nálevu), poté přidáme zbylou zeleninu, kterou jsme použili na nálev (nemusíme ji krájet na menší) a také ji opečeme. Přisypeme 1 až 2 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat, poté přidáme ocet a počkáme, než se vypaří. Jakmile se nám ocet vypařil, přidáme prošpikované maso a opečeme jej důkladně ze všech stran, vše pořádně osolíme, podlijeme vodou a dusíme alespoň 2 až 3 hod.
Poté, co nám maso změkne, vyndáme jej z pekáčku a zeleninu propasírujeme přes síto dohladka, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme smetany (nejprve sladkou poté kyselou) a připravíme si jíšku. V menším hrnci opražíme mouku (nebude se potom muset tak dlouho vařit), necháme ji zchladnout a rozmícháme ji v trošce mléka. Vlijeme do horké omáčky a vaříme alespoň 15 min, tak aby omáčka dostatečně zhoustla.
Maso si nakrájíme na tenké plátky, omáčku dochutíme cukrem, solí, pokud je potřeba přidáme ještě trochu smetany a podáváme s houskovým knedlíkem.