Recepty Hlavní jídla S masem Steak v pikantní čokoládové omáčce

Ingredience

Kroketky
750 g brambor
25 g másla
2 ks vejce (+ 2 žloutky)
50 g ementálu (nastrouhaného)
50 g hladké mouky
100 g strouhanky
½ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky pepře
100 ml slunečnicového oleje
1 čajová lžička soli (na vaření brambor)
voda (na vaření)
Maso
2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
800 g telecích steaků (Tesco Finest Aberdeen Angus Striploin Steak (4× cca 200 g)
½ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky pepře
Omáčka
1 ks červené cibule
1 stroužek česneku
60 g másla (nesolené)
½ čajové lžičky chilli papriček (mleté)
2 polévkové lžíce kakaa
1 list bobkového listu
2 ks čerstvého tymiánu (větvičky)
50 ml portského vína
100 ml červeného vína
200 ml hovězího vývaru
30 g hořké čokolády (70%)
½ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky pepře
čerstvý tymián (na ozdobu)

Postup přípravy

1

Připravíme si krokety. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Uvaříme je v osolené vodě 20 minut nebo doměkka. Scedíme je a pořádně rozmačkáme. Přidáme máslo a 2 žloutky, potom sýr, vše osolíme a opepříme. Necháme vychladnout. Ze vzniklého těsta pak vytvarujeme malé krokety. Mouku, celá vejce a strouhanku dáme do tří oddělených mělkých misek. Vejce rozšleháme. Každou kroketu obalíme v mouce, namočíme do vajíčka a potom obalíme ve strouhance. Olej na smažení rozpálíme na pánvi a krokety smažíme 3–4 minuty. Osušíme je kuchyňskou utěrkou a podáváme.

2

Steaky rovněž osušíme papírovou utěrkou a potom je z obou stran osolíme a opepříme.

3

Slunečnicový olej rozpálíme na velké pánvi na středně vysokou teplotu. Přidáme steaky. Necháme opékat 2–4 minuty z každé strany, podle požadovaného stupně propečení. Hned, jakmile je steak hotový, si ho odložíme na talíř a přikryjeme, aby zůstal teplý.

4

Na té samé pánvi rozpustíme 30 g másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Restujeme na mírném ohni asi 3–5 minut dozlatova. Přidáme kakao, mleté chilli, bobkový list a tymián a restujeme další 2 minuty. Přidáme portské a červené víno a necháme zredukovat alespoň na polovinu (přibližně 10 minut). Přidáme vývar a znovu necháme zredukovat (asi 10 minut). Omáčku scedíme do čistého hrnce a přidáme nadrobno nasekanou hořkou čokoládu a zbylé máslo, aby vznikla hladká, lesklá omáčka. Podle chuti ji osolíme a opepříme.

5

Hovězí steak položíme na talíř, polijeme omáčkou, ozdobíme čerstvým tymiánem a ihned podáváme s kroketami.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3