Recepty Dezerty Pečené Točený švestkový koláč s omládkem

Ingredience

Těsto:
400 g hladké mouky
50 g másla
50 g vepřového sádla
50 g krystalového cukru
1 sáček sušeného droždí
150 ml vody
2 vejce (1 celé a 1 žloutek)
1 špetka soli
Náplň 1:
100 g mletého máku
50 g krystalového cukru
80 ml mléka
2 lžíce rumu
2 lžíce másla
2 lžíce švestkových povidel
1 balení vanilkového cukru
½ lžičky mleté skořice
½ citronu (nastrouhaná kůra)
Náplň 2:
1 kelímek plnotučného tvarohu
50 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
½ citronu (nastrouhaná kůra)
500 g švestek (odpeckované)
1 vejce (rozšlehané na potření)

Postup přípravy

1

Připravíme si omládek ze 100 ml vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a 3 lžic mouky, vše na omládek odebereme z celkového množství surovin. Vyšleháme a necháme asi hodinu kynout. Rozšleháme mléko, vejce a žloutek. Smícháme sypké suroviny, přidáme omládek, vejce s mlékem, rozpuštené máslo a sádlo a vypracujeme těsto, které necháme v zakryté míse asi hodinu kynout. Na moukou posypaném válu vyválíme plát o rozměrech 45 x 40 cm, podélně jej rozdělíme na tři pásy. Potřeme makovou a tvarohovou náplní a z delší strany srolujeme. Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečicím papírem a roládky do ní stočíme do spirály. Do mezer mezi roládami vtlačíme půlky švestek. Necháme ještě asi půl hodiny kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut dozlatova. Dobrou chuť!

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3