Recepty Dezerty Pečené Tradiční koláčky z droždí

Ingredience

500 g hladké mouky
50 g krystalového cukru
250 ml mléka
25 g čerstvého droždí
100 g másla
2 vejce (1 celé a 1 žloutek)
sůl
Náplň dle chuti:
měkký tvaroh
švestková povidla (dle chuti)
mletý mák

Postup přípravy

1

Nahřejeme přibližně třetinu mléka, dokud není vlažné. Přidáme cukr, mouku a droždí. Zamícháme a necháme droždí pracovat.

2

Rozpustíme máslo a rozmixujeme ho v míse se zbylým mlékem. Poté přidáme cukr, žloutek a nakynuté droždí. Posypeme moukou a zpracujeme těsto, aby bylo jemné.

3

Přikryjeme a opět necháme nakynout, asi do dvojnásobné velikosti.

4

Hotové těsto přemístíme z mísy na dřevěný vál posypaný moukou a rozválíme ho do tloušťky asi 2 cm.

5

Sklenicí vykrojíme do těsta kolečka a její druhou stranou vtiskneme ďolíček, který budeme plnit. Okraj sklenice by měl být pokrytý moukou, aby se nám nepřilepila k těstu.

6

Kolečka těsta umístíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme okraje rozkvedlaným vajíčkem.

7

Předehřejeme troubu na 180 °C. Naplníme koláčky tím, na co máme chuť – povidly, mákem, tvarohem, oříšky atd. – a pečeme po dobu 20 minut.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3