Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Myslíte si, že jsou šneci pochoutkou moderní doby? Kdepak! Na šnecích si pochutnávali lidé již za první republiky, konkrétně se jednalo o vánoční postní pokrm.
Očištěné (ulity) šneky uvařte ve vývaru/vodě (do změknutí), poté ještě za horka vyjměte tělíčka hlemýžďů silnou jehlou nebo úzkým nožem z ulit. Měkké vnitřnosti, umístěné na horní části tělíčka, jakož i špičku hlavy a špičku černého ocásku, odkrojte, přičemž současně vytáhněte i střívko. Prázdné ulity vyvařte v citronové šťávě, aby na nich nezůstaly žádné nečistoty a dalo se z nich jíst. Poté šneky vraťte zpět do ulit.
Do lehce změklého slaného másla, ochuceného špetkou pepře, nastrouhejte stroužek česneku, přidejte rozmarýn a tymián a promíchejte. Naplňte cukrářský pytlík takto vyrobeným máslem a nastříkejte na šneky (těsníte tak jejich ulitu).
Takto připravené šneky vložte do trouby vyhřáté na 200 °C na 5 až 6 minut. Díky teplotě se bylinkové máslo krásně propojí se šneky. Podávejte s čerstvým pečivem.