Trdelník

Ingredience

240 g hladké mouky
2 lžičky sušeného droždí
30 g moučkového cukru
1 špetka soli
1 vejce
45 g másla (rozpuštěného)
120 ml mléka (vlažného)

Postup přípravy

1

Nejprve si necháme vzejít kvásek. Smícháme sušené kvasnice, lžičku moučkového cukru, dvě lžičky hladké mouky a trochu vlažného mléka. Vše důkladně promícháme a čekáme.

2

Zatím si do větší mísy nachystáme zbylé suroviny. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

3

Po vykynutí jej na vále rozdělíme na několik částí, které postupně vyvalujeme a řežeme z něj proužky (13mm). Z těchto proužků pak tvoříme trdelníky.

4

Tradičně se těsto namotává na váleček zabalený v alobalu, ale místo toho použijeme 6 zavařovacích skleniček, které natřeme rozehřátým máslem a proužky na ně namotáme.

5

Troubu předehřejeme na 190°C, skleničky naskládáme na plech a pečeme 20 minut.

6

Po upečení trdelníky opatrně stáhneme ze skleniček, potřeme máslem a obalujeme v cukru, kokosu nebo v oříškách.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3