Vánočka

Ingredience

375 g hladké mouky (1 :1 hladkou a polohrubou)
375 g polohrubé mouky
180 g krupicového cukru
180 g másla
2 vejce
375 ml mléka
50 g čerstvého droždí
1 vanilkový cukr
sůl
1 citron (jen kůra)
rozinky (namočené v rumu)
mandle (na posypání)

Postup přípravy

1

Těsto necháváme vypracovat a nakynout v domácí pekárně. Nejprve nalijeme mléko, rozehřáté máslo, vejce a pak přidáme sypké suroviny a rozdrobíme droždí. Zapneme na program TĚSTO a počkáme, až těsto vykyne.

2

Poté těsto vyjmeme, ručně propracujeme a vytvoříme 9 stejných dílů. Z nich utvoříme ,,hady" a postupně splétáme. Nejprve ze čtyř hadů, uprostřed trochu bokem dlaně promáčkneme a uděláme žlábek. Na tento pletenec položíme cop ze tří hadů, opět uděláme uprostřed žlábek a nakonec ze dvou hadů. Ty trochu povytáhneme a přetáhneme tak, abychom oba konce zastrčili pod spodek vánočky. Sepneme shora všechny patra několika špejlemi a necháme opět kynout alespoň hodinu.

3

Troubu vyhřejeme na 180 - 200 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Jakmile ji vložíme, asi po minutě dvou stáhneme teplotu na 160C a pečeme dozlatova. Zkoušíme špejlí a pokud se těsto již nelepí, máme hotovo. Vánočku nechávám zchladnout v otevřené troubě.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3