Recepty Dezerty Pečené Vánoční dortíky na špejli

Ingredience

Korpus
140 g hladké mouky
50 g mletých mandlí
100 g krupicového cukru
2 vejce
4 lžičky mleté skořice
2 lžičky kypřicího prášku do perníku
1 balení vanilkového cukru
100 g másla (rozpuštěného)
120 ml mléka
50 ml rumu
Krém
1 kelímek plnotučného tvarohu
1 lžička mleté skořice
1 citron (1 lžička kůry)
1 balení vanilkového cukru
Poleva a zdobení
400 g hořké čokolády (nebo mléčná či bílá)
cukrářské zdobení (jedlé dekorace)
špejle s hrotem (tyčinky na lízátka)

Popis

Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.

Postup přípravy

1

Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté.

2

Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.

3

Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.

4

Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.

5

Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru.

6

Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké.

7

Kuličky nechte vychladit v lednici.

8

Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.

9

Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.

10

Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3