Recepty Hlavní jídla S masem Vepřová kýta s brusinkami a se špenátem

Ingredience

1 kg vepřové kýty (Tesco vepřové kýty bez kosti)
1 polévková lžíce másla
3 polévkové lžíce šalvěje (čerstvé nasekané)
90 g čerstvých špenátových listů
3 stroužky česneku
180 g kozího sýra
sůl
barevný pepř
150 g brusinkového džemu
Pastinákové pyré
1 kg pastináku
½ ks cibule
50 g másla
1 polévková lžíce estragonu (čerstvého)
200 ml vody
½ čajové lžičky soli

Postup přípravy

1

Na pánvi rozpustíme na středně silném ohni máslo. Přidáme špenát a za občasného míchání vaříme, dokud nezvadne. Vmícháme prolisovaný česnek a restujeme 30 sekund.

2

Troubu předehřejeme na 220 °C. Vepřové maso položíme na prkénko a podélně ho neřežeme, aby vznikl souvislý plát masa silný asi 1 cm. Pokud je maso stále silné, pomůžeme si paličkou a naklepeme ho na požadovaný centimetr. Potom maso z každé strany osolíme a opepříme.

3

Na vepřové maso rozetřeme brusinkový džem a na okrajích necháme 2cm prostor, aby se dalo srolovat. Přidáme špenát a potom ještě zkaramelizovanou cibuli. Navrch nadrobíme kozí sýr. Maso pevně svineme a spojíme kuchyňským provázkem.

4

Vepřové maso položíme na pekáč nebo plech a pečeme 30–35 minut nebo tak dlouho, dokud se uvnitř neupeče a nebude mít asi 60 °C. Před krájením necháme maso 20 minut odpočinout.

5

Připravíme si pastinákové pyré. Ve větším hrnci rozpustíme 20 g másla a orestujeme na něm nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme očištěný nakrájený pastinák a osolíme ho. Restujeme asi 10 minut. Přidáme vodu a smetanu a pastinák vaříme doměkka přibližně 15–20 minut. Následně zeleninu odstavíme z plotny a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Vmícháme zbytek másla, prolisovaný česnek a estragon. Promícháme.

6

Nakrájenou vepřovou kýtu servírujeme s pastinákovým pyré.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3