Recepty Hlavní jídla S masem Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou

Ingredience

½ dcl suchého bílého vína
200 ml smetany na vaření (33%)
šalotka
máslo
olivový olej
celý kmín
tymián
sušený rozmarýn
sůl
mletý černý pepř
1 citron (vymačkaná šťáva na dochucení)
500 g vepřové panenky
Houbová směs
250 g žampionů
250 g hlívy ústřičné

Popis

Chutný oběd i romantická večeře. Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou se hodí k nejrůznějším příležitostem a připravit ji zvládnete, i když v kuchyni běžně moc času netrávíte.

Postup přípravy

1

Vepřovou panenku odblaníme, potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Zprudka ji ze všech stran zatáhneme na pánvi, přidáme kousíček másla a větvičku rozmarýnu. Panenku spolu s rozpuštěným máslem a rozmarýnem přendáme do pekáčku a pečeme podle průměru panenky asi 8–10 minut na 170 °C. Po dopečení panenku zabalíme do alobalu a necháme ji ještě 10–15 minut odpočívat, aby v ní zůstala šťáva i po rozkrojení.

2

Na pánvi po vepřové panence zpěníme cibulku. Přidáme tymián, drcený kmín a nakrájené houby. Zalijeme vínem a necháme z něj vyvařit alkohol. Přilijeme smetanu a necháme omáčku zredukovat do správné konzistence. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

3

Panenku nakrájíme, zalijeme houbovou omáčkou a podáváme s pečenými bramborami.

TIP: Vyzkoušejte taky náš recept na vepřovou panenku na víně nebo na vepřovou panenku s grilovanou zeleninou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3