Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Zeleninoví strašáci

Ingredience

2 sladké brambory (sladké brambory)
2 brambory (velké)
2 mrkve (s natí)
2 lžíce slunečnicového oleje
1 špetka soli
2 lžíce čerstvého rozmarýnu
1 stroužek česneku
1 balení smetanového sýra (jako náplň)
8 ks hřebíčku
1 žlutá paprika
1 čerstvá červená paprika
1 zelená paprika

Popis

„Tento recept je skvělý nápad a báječný způsob, jak vybudovat u malých dětí kladný vztah k zelenině,“ chválí recept nutriční specialistka Zuzana Pavelková Šafářová. „Zdůraznila bych obsah barviva betakarotenu, označovaného rovněž jako provitamín A. Z něho si tělo vytváří vitamín A, který je nejen u dětí důležitý pro správný růst veškerých tělesných buněk, silnou imunitu a dobrý zrak. Navíc díky tepelné úpravě tělo dokáže betakaroten výborně vstřebat. U batátů bych vypíchla vitamín B6, který se vyskytuje v rostilnné stravě velmi omezeně. Ten je u dětí klíčový pro správný duševní rozvoj a jeho nedostatek se může projevit zpomaleným vývojem.“

Postup přípravy

1

Brambory a batáty oloupeme a vaříme 5 minut ve vroucí vodě. Vyjmeme je z hrnce a uvaříme očištěnou mrkev s neodkrojenou natí a celou řepou.

2

Uvařené brambory a batáty nakrájíme na kolečka o šíři pár milimetrů a malým nožem vyřežeme do koleček tváře duchů.

3

Tímto způsobem nakrájíme i červenou řepu a nožem vytvarujeme čarodějnické klobouky, které později při servírování umístíme nad obličeje duchů.

4

Do mrkví zapíchneme hřebíčky jako oči.

5

Plech vyložíme pečicím papírem, poklademe na něj zeleninu, pokapeme ji olejem, posypeme solí a rozmarýnem. Stroužky očištěnhoé česneku naukládáme na papír.

6

Ohřejeme troubu na 200 °C a pečeme přibližně hodinu. Zeleninu po půlhodině pečení otočíme.

7

Z paprik odkrojíme vrchní části se stopkou a vybereme vnitřky. Na jedné straně každé papriky vyřežeme oči, nos a zuby jako do dýně. Pak je naplníme smetanovým sýrem a vložíme do něj mrkve.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3