Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
„Tento recept je skvělý nápad a báječný způsob, jak vybudovat u malých dětí kladný vztah k zelenině,“ chválí recept nutriční specialistka Zuzana Pavelková Šafářová. „Zdůraznila bych obsah barviva betakarotenu, označovaného rovněž jako provitamín A. Z něho si tělo vytváří vitamín A, který je nejen u dětí důležitý pro správný růst veškerých tělesných buněk, silnou imunitu a dobrý zrak. Navíc díky tepelné úpravě tělo dokáže betakaroten výborně vstřebat. U batátů bych vypíchla vitamín B6, který se vyskytuje v rostilnné stravě velmi omezeně. Ten je u dětí klíčový pro správný duševní rozvoj a jeho nedostatek se může projevit zpomaleným vývojem.“
Brambory a batáty oloupeme a vaříme 5 minut ve vroucí vodě. Vyjmeme je z hrnce a uvaříme očištěnou mrkev s neodkrojenou natí a celou řepou.
Uvařené brambory a batáty nakrájíme na kolečka o šíři pár milimetrů a malým nožem vyřežeme do koleček tváře duchů.
Tímto způsobem nakrájíme i červenou řepu a nožem vytvarujeme čarodějnické klobouky, které později při servírování umístíme nad obličeje duchů.
Do mrkví zapíchneme hřebíčky jako oči.
Plech vyložíme pečicím papírem, poklademe na něj zeleninu, pokapeme ji olejem, posypeme solí a rozmarýnem. Stroužky očištěnhoé česneku naukládáme na papír.
Ohřejeme troubu na 200 °C a pečeme přibližně hodinu. Zeleninu po půlhodině pečení otočíme.
Z paprik odkrojíme vrchní části se stopkou a vybereme vnitřky. Na jedné straně každé papriky vyřežeme oči, nos a zuby jako do dýně. Pak je naplníme smetanovým sýrem a vložíme do něj mrkve.