Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky bez lepku

Ingredience

50 g másla
1 lžíce olivového oleje
1 mrkev (nakrájená na kolečka)
1 kořenová petržel (nakrájená na kolečka)
¼ celeru (nakrájeného na nudličky)
1 jarní cibule (pokrájená na kolečka)
1 l zeleninového bujónu
sůl
mletý černý pepř
čerstvá petrželka (na ozdobu)
Drožďové knedlíčky
2 lžíce másla
1 cibule (nakrájená nadrobno)
1 kostka bezlepkového droždí
2 lžíce pohankové mouky
2 vejce
1 lžíce majoránky
bezlepková strouhanka
sůl
mletý černý pepř

Popis

TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!

Postup přípravy

1

Nejdříve si uděláme knedlíčky. Na pánvičku dáme dvě lžíce másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Přidáme rozdrobené droždí, které necháme rozpustit. Zmírníme plamen a budeme dále opékat, dokud se neoddělí od droždí tuk. Vsypeme mouku, stáhneme směs z plamene a necháme ji vychladnout.

2

Do směsi přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla pevná, ale pořád vláčná. Tvarujeme menší knedlíčky.

3

Ve větším hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a osmažíme na něm veškerou zeleninu. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Povaříme 10 minut a přidáme knedlíčky. Vaříme další 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.

4

Polévku na talíři ještě dozdobíme nasekanou petrželkou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3