Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
„Ječné kroupy jsou levnou a přitom velmi zdravou potravinou. Dnes jsou bohužel málo používané, v dávných dobách tvořily základ jídelníčku. Zdraví prospějí zvláště v zimním období, kdy tělo zahřejí a dodají celou řadu vitamínů a minerálů, které by jinak mohly chybět. Právem jim lze přisoudit protizánětlivý účinek, pravidelnou konzumací dokážete lépe zvládat stres, dále posilní vaše vlasy a nehty. Dokonce regenerují játra, tedy orgán, který je v dnešní době velmi přetěžovaný a podporují správnou peristaltiku. Pokud si na kroupy jako takové netroufnete, lze je vařit společně s rýží. Kombinace s kvašeným zelím je z nutričního pohledu skvělá, fermentované potraviny bychom do jídelníčku měli zařazovat denně. Kmín považujeme za běžné koření a používáme k dochucení pokrmů, má ale výjimečné vlastnosti. Pomáhá trávení a zabraňuje nadýmání, v tomto případě zejména po konzumaci zelí. Vyznačuje se také antibakteriálními a protirakovinnými účinky, neboť má schopnost zabraňovat vzniku pozměněných střevních buněk, které by mohly vést k závažnému onemocnění.
Slanina samozřejmě dodá jídlu šmrnc. Pozor – zvláště pražením vznikají velmi rychle potencionálně karcinogenní látky, pražená slanina je v tomto případě jedna z nejrizikovějších potravin. Zvažte, zda je nutné ji tam vůbec dávat a pokud ano, zda ji tepelně upravovat. Právě v těch černých přepražených kouscích se nachází nejvíce rizikových látek,“ důrazně upozorňuje odbornice na zdravé stravování Zuzana Pavelková Šafářová. „Vypraženou slaninu opravdu nedoporučuju.“
Uvaříme ječné kroupy ve slané vodě a scedíme, stejně jako to děláme u těstovin. Nevaříme je úplně doměkka, nejzdravější jsou al dente.
V pánvi zahřejeme lžíci oleje, přidáme zelí a kmín a chvíli restujeme.
Když zelí změkne, přidáme uvařené kroupy, černý pepř a hodně majoránky. Můžeme přidat i trochu česneku.
Na jiné pánvi osmahneme nakrájenou slaninu.
Až bude slanina pěkně orestovaná, přidáme ji ke kroupám a zelí.