Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Velikonoční nádivku zvládnete hravě připravit, i když jste ji nikdy dříve nedělali. S našimi tipy ji budete mít hotovou během chvilky. Stejně rychle ale zmizí ze stolu. Je totiž výborná!
Mezi tradiční sváteční pokrmy se řadí vedle beránka a mazance i velikonoční nádivka. V některých koutech naší země se setkáte také s označením hlavička, velikonoční svítek, řezábek nebo sekanice. Máme pro vás pár receptů na velikonoční pečení a tipů, jak dosáhnete těch nejlahodnějších výsledků.
Na velikonoční stůl dávali tradiční nádivku už naše prababičky. Recept na ni najdete už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové.
Nádivkou se kupodivu většinou nic nenadívá. Peče se samostatně, podobně jako buchta, a podává se na Bílou sobotu k večeři. Dříve se připravovala tradičně bez pečiva, jen se svařeným mlékem a krupicí. Měla tak spíše podobu husté kaše. Postupem času se ale změnila. Pekla se jako první jídlo s masem, které se podávalo po období přísného půstu. Dnes je její příprava neodmyslitelně spjatá hlavně s pečivem a dalšími bylinkami, především s kopřivami.
Čerstvé zelené bylinky symbolizují příchod jara. Vždy se tak do nádivky přidávají mladé nasekané kopřivy a kromě nich třeba ještě pažitka, libeček nebo petrželka. V moderních receptech se můžete setkat i se špenátem, medvědím česnekem nebo bazalkou, které jí dodají ještě pikantnější chuť.
Dnes existuje nepřeberné množství receptů na velikonoční nádivku. Mnoho z nich obsahuje kromě klasických ingrediencí třeba i brambory, houby nebo zeleninu.
Receptura velikonoční nádivky se liší kraj od kraje. Dříve se připravovala ze tří druhů mas – většinou vepřového, králičího a telecího. Velikonoční nádivka má ale mnoho podob. Někdo do ní přidává bůček, jiný vnitřnosti a oblíbené jsou i varianty houbové. Nejčastěji se ale připravuje tradiční nádivka z vajec, uzeného masa a vepřového.
TIP: Chcete si připravit klasickou velikonoční nádivku s kopřivami? Recept najdete na našich stránkách.
Mladé kopřivy byste měli před přípravou nádivky vždy spařit horkou vodou. Zbavíte je tak jejich palčivosti, ale zachováte jejich zdraví prospěšné látky.
Chcete, aby byla nádivka ještě lepší? Máme pro vás pár osvědčených rad, které její jedinečnou chuť umocní.
Správně vyšlehaný sníh je základ. Bílky našleháte nejlépe při pokojové teplotě se špetkou soli.
Pokud chcete letos vyzkoušet něco jiného, připravte si doma třeba velikonoční nádivku s jarní cibulkou. Nebo si upečte vegetariánskou variantu. Stačí, když maso nahradíte žampiony či jinými houbami. Pokud se ale masa nechcete úplně vzdát, můžete si doma udělat třeba slaninovou nádivku s houbami a česnekem.
Kromě zmíněných klasických receptů je oblíbená i verze bezlepková, žemlová, krupicová nebo bramborová. Nádivka bez lepku se připravuje většinou bez vajec a mléka, zato s bezlepkovým pečivem. Bramborovou zase vytvoříte jednoduše s vařenými bramborami a zeleninou. Kromě toho existují také sladké verze s jablky – záleží tak především na vás, co vám nejvíce přijde k chuti.
Lahodnou velikonoční nádivku připravíte třeba z uzeného boku, vajec, starších rohlíků, jarní cibulky, petržele, koriandru a másla.
Pokud připravujete kromě nádivky také beránka a další velikonoční recepty, podívejte se na naše stránky, kde najdete mnoho sváteční inspirace.