Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Léto nabízí tolik ovoce, že byste mohli péct každý den a stejně byste nenapekli všechny možné koláče, které se z letního ovoce napéct dají. Naše recepty stojí za ochutnání.
Pro uspěchané, nezkušené nebo ty, kteří mají rádi věci co nejjednodušší. V receptech používáme 250ml hrnek.
Potřebujeme:
3 vejce
1 hrnek cukru
1 hrnek sladké smetany nebo mléka
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
1 kg třešní
Vejce s cukrem vyšleháme, přidáme mléko nebo smetanu, mouku a kypřicí prášek. Těsto vylijeme na plech, navrch dáme ovoce a pečeme při 175 °C asi 35 minut.
Osvěžující koláč s křehkým těstem na horké letní dny, kdy máte chuť na něco sladkého, ale ne příliš.
Potřebujeme:
Na těsto
300 g hladké mouky
1 žloutek
250 g tuku na pečení
½ kypřicího prášku
Na náplň
750 g měkkých meruněk
1 vanilkový cukr
50 g moučkového cukru
Na sníh
3 bílky
100 g moučkového cukru
Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme žloutek, tuk a zpracujeme na těsto. Dáme na 20 minut do chladničky. Meruňky rozpůlíme a smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Těsto rukou namačkáme na plech, dáme péct na 10 minut při 175 °C a potom na něj rozložíme meruňky. Pečeme dalších 15 minut. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, kterým potřeme meruňky, a dopečeme dozlatova.
V dalším receptu na meruňkový koláč můžete vyměnit meruňky za broskve nebo nektarinky, případně zkusit všechny tři druhy.
Pro slavnostní příležitosti je tento dort z kakaového těsta a višní jako stvořený.
Potřebujeme:
Na těsto
4 vejce
125 g moučkového cukru
100 g hladké mouky
30 g kakaa
Na krém
1 kakaový pudink
50 g moučkového cukru
20 g kakaa
150 g másla
500 ml mléka
500 g vypeckovaných višní
Na těsto vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme kakao, mouku a vymícháme. Těsto nalijeme do dortové formy, pečeme při 160 °C asi 30–40 minut a poté dáme vychladnout. Mezitím uvaříme pudink podle návodu. Vlažný vyšleháme s máslem a kakaem. Korpus překrojíme, potřeme třetinou krému, poklademe na něj višně, potřeme druhou třetinou krému, zakryjeme druhou částí korpusu a potřeme poslední třetinou krému.
Těsto na koláč s třešňovou náplní vyžaduje alespoň 2 hodiny v chladničce. Trpělivost se však vyplatí!
Potřebujeme:
Na těsto
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
30 g moučkového cukru
200 g studeného másla
10 PL vody
Na náplň
1 kg vypeckovaných třešní
50 g cukru
1 PL citronové šťávy
3 PL kukuřičného škrobu
Mouku smícháme s cukrem a nakrájeným máslem, přidáme vodu a uhněteme těsto. Zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny v chladničce. Třešně dáme do hrnce, jemně rozmačkáme, šťávu scedíme. Přidáme cukr, citronovou šťávu a pomalu povaříme. Ve šťávě rozmícháme škrob a vlijeme ji do vroucích třešní. Necháme vychladnout.
Těsto vyválíme na dvě placky. Jednou vyložíme dortovou formu i po okrajích, rozložíme na ni třešně a přikryjeme druhou plackou. Propícháme vidličkou a pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Koláčky z listového těsta a mascarpone s nektarinkami
V letních vedrech nepečte a dejte si dort chlazený.
Potřebujeme:
500 g tvarohu
3 dl smetany ke šlehání
2 PL želatiny
3 PL moučkového cukru
1 kg broskví
Smetanu ke šlehání ohřejeme, aby byla vlažná, a necháme v ní nabobtnat želatinu. Umixujeme s tvarohem a moučkovým cukrem. Broskve oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Na dno dortové formy hustě naskládáme broskve, zalijeme je tvarohovou hmotou a dáme alespoň na 3 hodiny do chladničky ztuhnout. Zbývající broskve můžeme poskládat uprostřed tuhnutí navrch.