Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Zelenina obsahuje celou řadu vitamínů a živin. Často se jich nejvíce skrývá přímo ve slupce. Zeleninu loupete, ořezáváte a tyto části končí nevyužité v koši. Přicházíte tak o chutné a zdravé části, které se dají využít ještě mnoha způsoby. Navíc tak minimalizujete množství každodenního odpadu.
Zeleninový vývar
Slupky od cibule, mrkve, brambor a další odřezky nevyhazujte do koše. Vyčleňte pro ně krabičku, dejte ji do lednice a postupně ji plňte dalšími zbytky zeleniny. Hodit se budou i slupky od celeru, košťál brokolice, květáku, zelí nebo i bubáci od rajčat. Až bude krabička plná, vykouzlíte z těchto částí výborný zeleninový vývar.
Vypěstujte zbytky
Až zase odříznete vršek mrkve nebo pastináku, vzpomeňte si na to, že z těchto odřezků si můžete vypěstovat krásně zelenou nať. Stačí vršky dát do vody a pokud je třeba, dolévat. Za pár dní vyraší zelené lístky natě. Ideální ingredience do polévky. Podobně to můžete udělat i se starým česnekem, který začíná rašit. Zasaďte ho do hlíny, nechte zapracovat sluneční paprsky a čekejte, až se objeví výhonky. Díky jemné česnekové chuti je můžete přidat třeba do salátu.
Ze slupek vykouzlíte mlsání
Slupky od brambor se hodí nejen do vývaru, ale také na pečení. Dobře omyté slupky promíchejte s olejem, přidejte koření a dejte na 200 °C péct. Během 15 minut máte křupání na večer k televizi. Stejným způsobem se dají použít slupky i z jiné zeleniny (mrkev, petržel).
Od košťálu přes růžice až po listy
Listy a košťál z brokolice nebo květáku mohou být velmi chutnou přílohou. Listy chutnají podobně jako kapusta. Košťál je potřeba zbavit vrchní dřevnaté slupky, pod kterou se skrývá chutná a měkká část plná živin. Oloupaný košťál brokolice můžete například nakrájet na tenké nudličky a uvařit jako přílohu. Z listů květáku uvařte chutnou polévka. Stačí listy povařit, okořenit a rozmixovat. Navrch přidejte trochu zakysané smetany.
Pesto z natě
Koupili jste kořenovou zeleninu do polévky, ale zbyla vám zelená nať? Jestli není zažloutlá nebo nahořklá, i pro ni najdete zajímavé využití. Neotvírejte koš, ale zelenou nať si nasekejte, přidejte česnek, ocet, olivový olej a sůl. Tuto směs rozmixujte a dejte do lednice nebo zamražte. Tímto pestem ochutíte polévky, perfektně se hodí na těstoviny nebo ho klidně jen tak namažte na chleba.
Zdroje: vitalia.cz, thebetterindia.com