Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Patříte k té skupině lidí, kterým rajská slupka v jídlech vadí natolik, že rajčata raději loupete? Pokud následně končí v koši, čtěte dál!
Rajčatová slupka obsahuje 400 až 500-násobně více flavonoidů než dužina rajčata. Zvláště rajčatové flavonoidy patří mezi nejsilnější antioxidanty, důležité pro zdraví cév. Je tak součástí prevence vzniku srdečně-cévních onemocnění či křečových žil. Rajčatová slupka tedy rozhodně do odpadků nepatří a pokud máte problém sníst ji, vyřeší to rajčatový prášek.
Jak oloupat rajče?
Způsobů, jak rajčata zbavit slupky, existuje hned několik. Snad nejrychlejší a nejpohodlnější je rajčata na povrchu naříznout do kříže, opařit horkou vodou, prudce zchladit ve vodě s ledem a ostrým nožem slupku stáhnout.
Méně šťavnatá rajčata nařežte na poloviny a dejte péct do trouby na 10 minut. Slupku raz dva stáhnete prsty.
Pokud nestíháte rajčata v kuchyni zužitkovat, klidně je můžete i zamrazit. Po rozmrazení se slupka od plodu oddělí.
Vyrobte z nich prášek
Kroutíte nevěřícně hlavou nad tím, na co by vám prášek ze slupek rajčat byl? Z jeho chuti a využití v kuchyni budete překvapeni. Slupky z rajčat nechte dobře vysušit na plechu nebo v sušičce na ovoce. Pokud chcete mít větší vločky, rozemelte je v mixéru. Jemný rajčatový prášek získáte, pokud slupky rozmixujete v mlýnku na kávu. Dochucovadlo plné chuti uskladněte v suché misce.
Na co využít slupky z rajčat?
Čerstvé slupky rajčat můžete použít s ostatní zeleninou jako základ polévky. Rajčatový prášek přimíchejte k mořské soli, použít ho můžete při:
Naopak, rajčatové vločky pozvednou chuť rajské polévky do gurmánského nebe. Větší slupky osmažte v horkém oleji, získáte tak křupavé a chutné mini chipsy do salátů nebo na těstoviny.
Z oloupaných rajčat si připravte chutné ratatouille
Bez konzervantů
Rajčatový prášek si zamilujete nejen pro jeho chuť a všestranné využití v kuchyni. Výrobou domácího koření se vyhnete konzervačním látkám či umělým barvivům, které se do některých koření přidávají.
Zdroj: tasteofhome.com; brooklynfarmgirl.com