Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Většina lidí je náročná a požaduje, aby zmrzlina byla co nejslanější nebo co nejsladší. Je ale důležité se dívat i na vlastní zdraví. Oproti běžně prodávaným zmrzlinám je ta domácí mnohem zdravější, neobsahuje tolik přidaných konzervantů a zdraví škodlivých látek. Prodávané zmrzliny jsou zase většinou více ochucené a hlavně jsou ihned k dostání.
Ručně dělané zmrzliny byly před nástupem mrazáků považovány za luxusní zboží. Než se do nádoby na zmrzlinu daly suroviny, bylo potřeba ji správně vychladit a naplnit ledem. Ve velkém se začaly zmrzliny prodávat v období kolem roku 1920, a to díky vzniku mrazicích boxů, což zapříčinilo masovou produkci této pochutiny. Základ každé domácí zmrzliny spočíval v kvalitním mléku a smetaně. Nyní jsou tyto suroviny u zmrzlin poměrně vzácné. Najdeme v nich spíše tuky, mléčný prášek, barviva, guarovou gumu a stabilizátory.
Máte raději klasickou zmrzlinu, nebo spíše ovocný sorbet? Sorbet vzniká tak, že se smíchá led s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem. Dospělí si mohou dokonce užít vylepšení vínem nebo jiným alkoholem. Sorbet by měl obsahovat alespoň 25 % ovoce. Název jako takový pochází z arabského slova „scarlet“, což znamená osvěžující nápoj. První sorbety vytvořili Arabové smícháním sněhového cukru a citronové šťávy. A co zmrzlina? Mražená pochoutka vyrobená ze smetany, mléka, cukru a vajec a ochucená vanilkou, kakaem či různým ovocem. Udělejte si krémovou melounovou zmrzlinu doma.
Takže co jiného kromě cukru lze použít? Například med, javorový sirup, sirup z agáve, březový cukr, kokosový cukr – vyzkoušejte klidně všechny. Slaďte tak, jak to máte rádi. Ale samozřejmě platí, že čím méně, tím lépe pro vaše tělo. Pamatujte na to, že samotné ovoce je sladké, a pokud chcete, aby vás domácí zmrzlina osvěžila, mělo by to stačit. O dalších sladidlech a tipech si přečtěte článek, jak sladit zdravěji.
Nejoblíbenější kombinací je například ovoce s jogurtem. Vyzkoušejte ale i tyto:
… se kokosové produkty jako olej, mléko, mouka a voda používají každý na něco jiného? Pomáhají shodit kilogramy, mají ozdravné účinky a úžasnou chuť. Zjistěte více zajímavostí o účincích kokosu.
Léto a zmrzlina, to je ideální kombinace. Vyzkoušejte domácí zmrzlinu se švestkami, kterou si naprosto zamilujete.
Mají vaše děti rády zmrzlinu? Nedoporučujeme ji nikomu mladšímu než 1 rok.
Zmrzlina osvěží chuťové pohárky a zchladí během horkého počasí. Najdeme ji téměř na každém rohu, ale její chuť se vyvíjela po dlouhou dobu. A schválně – kolikrát si líznete ze zmrzliny, než ji celou sníte?