Tipy a rady Grilování & ryby: Jak na nejlepšího lososa, makrelu a pstruha?

Úžasná vůně, skvělá chuť a neodolatelná křupavá kůrčička. Víte, o čem je řeč? Pokud si tipujete, že o čerstvě grilované rybě, máte pravdu. Kromě smyslového požitku vás rybí maso potěší také svou lehkostí a snadnou přípravou. Pojďte se podívat, jak vybrat ryby na grilování, jaké koření zvolit a jak postupovat při samotném grilování, aby se maso nepřichytilo k mřížce grilu.

Příprava ryby na grilování: První krok je dobře vybrat 

Rybí maso je jemné, lehce stravitelné a má nízkou kalorickou hodnotu. To z něj dělá ideální jídlo pro teplé letní dny. Navíc obsahuje spoustu bílkovin, které slouží jako stavební materiál pro svaly, je bohaté na vitamíny a také na minerální látky jako jód, fosfor, fluór nebo sodík. Kromě toho však v sobě má i poměrně vysoké množství vody (podle druhu masa i 60–80 %), a to je mimo jiné důvod, proč se kazí rychleji než jiné druhy masa. Konec konců vzpomeňte si na staré přísloví, které říká, že ryba a host třetí den smrdí.

Čerstvou rybu poznáte snadno. Pokud se ryby můžete dotknout, šťouchněte do ní jemně prstem. Když se jamka po špičce prstu za chvíli ztratí, je ryba v pořádku. Na povrchu by ryba měla být kovově lesklá. Nažloutlé maso s blátivou strukturou a vysušenou kůží, které páchne rybinou, rozhodně neberte. Znakem čerstvosti jsou také oči – nezakalené, jasné a vypouklé.

Vzhledem k tomu, že rybí maso je křehké a na grilu se snadno rozpadá, je vhodné vybírat spíše menší ryby. Ty větší je pak nutné naporcovat na filety nebo podkovy. Na gril se výborně hodí například losos, makrela, pstruh, pražma, mečoun, treska a mořské plody jako krevety či slávky. Chybu ale rozhodně neuděláte ani s jinými druhy. Ty se na gril většinou nedoporučují kvůli extrémně křehkému masu (takové má třeba vynikající candát), které se během tepelné úpravy snadno trhá. Tady pomohou speciální grilovací rošty, tácky nebo koše, do kterých rybu umístíte a potom ji snadno otočíte spolu s celým roštem. Novinkou jsou také udicí prkénka, na které rybu položíte, a ona tak získá nezaměnitelné aroma jako při uzení. Dalším řešením je nebát se připálení a rybu neotáčet tak dlouho, dokud se na jejím povrchu nevytvoří vypečená kůrčička. Ta se od grilu po chvíli oddělí sama.

TIP: Na gril se hodí jak sladkovodní, tak i mořské ryby. Na stránkách itesco.cz v sekci Tesco Online nákupy najdete velký výběr čerstvých ryb nejvyšší kvality. Stačí je spolu s ostatními položkami vložit do košíku – jako při každém jiném online nákupu. My vám pak vše ve smluvený čas dovezeme až domů – vychlazené a čerstvé. Na první nákup tady navíc dostanete slevu až 150 Kč.


 9 kroků, který vás dělí od nejlepší grilované ryby na světě

  • Před grilováním s rybou manipulujte jen minimálně, ať nenarušíte strukturu masa. Platí, že rybám v celku byste měli ponechat ploutve i kůži.
  • Před naložením vysušte maso ubrouskem – i zevnitř.
  • Rybu nenakládejte dlouho předem. Místo krásných filet by vám na grilu zůstala kaše. To samé platí o jejím nasolení. To proveďte až těsně před grilováním.
  • Pokud se bojíte složitých kombinací chutí, máme pro vás dobrou zprávu: při přípravě si vystačíte i s minimem. Stačí čerstvé či sušené bylinky, (hrubozrnná) sůl a citrón nebo limetka.
  • Pro intenzivnější chuť můžete kůži ryby jemně nařezat a bylinky do zářezů vmasírovat. Bylinky vmasírujte i do vnitřní strany ryby.
  • I když dodržíte celý postup, může se nakonec ryba během tepelné úpravy roztrhat na kousky. V takovém případě je příčinou jediné – špatně připravený gril. Než položíte první filet na rošt grilu, ujistěte se, že je dokonale vyčištěný a nejsou na něm připálené kousky, na které se ryba snadno přichytí.
  • Rozpálený rošt bohatě potřete olejem (neplatí, pokud máte grilovací koš na ryby – tady by bylo velké množství oleje nadbytečné). Gril by měl být rozehřátý na maximum a každý filet by se měl jemně osušit ubrouskem.
  • Filetám postačí 7–10 minut (menší filety ani nemusíte obracet, maso se propeče celé), menším rybám 15 minut (pozor, otáčejte je až v momentě, kdy se na rybě vytvoří kůrčička), větší ryby na grilu nechte 20–30 minut. Při grilování postupujte rychle a nenechte rybu vysušit zbytečným odpočíváním na grilu po jeho vypnutí.
  • Platí, že filety vyžadují přímý silný žár, ryby v celku se lépe propečou na nepřímém středně silném žáru.


Jaké bylinky se hodí pro jednotlivé druhy ryb?  
 

Grilovaný pstruh

Čerstvé bylinky a jemné rybí maso – to je dokonalá kombinace, kterou si v létě zamilujete. Spolu se svěžím citronem je prostě nepřekonatelná. Příprava je navíc velmi jednoduchá. Pstruha nejprve osolte. Pak stačí smíchat tymián a rozmarýn spolu s trochou oleje a tuto směs vetřít do ryby. Nakonec můžete dovnitř nebo navrch ryby položit pár plátků citrónu a másla.

Co budete potřebovat? Základem je čerstvý pstruh. Kromě toho se bude hodit ještě:

Grilovaná makrela a grilovaná pražma

Chuť česneku s tymiánem dokazují, že v jednoduchosti je krása. Pokud máte rádi svěžejší chutě, můžete přidat také meduňku. Rybu nejprve nasolte, potom smíchejte bylinky spolu s olivovým olejem a vmasírujte je do masa. Nakonec přidejte na půlky překrojené stroužky česneku. Pokud nakládáte filet, můžete česnek slisovat a přimíchat ho k bylinkám.

Co budete potřebovat? Léto fandí jednoduchosti. Prosto stačí nakoupit jen makrely a zmiňované bylinky. Pokud makrele nefandíte, bude této marinádě slušet i šťavnatá a chutná pražma královská, která se na gril skvěle hodí.

Nakoupit všechny ingredience online

Grilovaný losos

Jemné a šťavnaté maso lososa nepotřebuje složitou úpravu. Bohatě vám postačí sůl, pepř a citron. Pokud si chcete s jeho přípravou opravdu vyhrát, můžete filátku vyrobit výbornou krustičku z bazalky, tymiánu, česneku a másla. Stačí vše pokrájet nadrobno a přimíchat do přepuštěného másla, kterým pak budete nasolenou rybu v průběhu grilování potírat. Mňam!

Co budete potřebovat? Filety z lososa s kůží – aby se dílek nerozpadl, bylinky a máslo.

TIP: Zalíbil se vám některý z našich receptů? Podívejte se, co dalšího bude na grilu skvěle chutnat. Je tu pro vás speciální nabídka potravin, které při grilování nesmí chybět!

Grilované krevety

Máte chuť na exotiku. Grilované krevety nezklamou vás ani vaše hosty. Vyzkoušejte ty nasladko. Všechny ingredience smíchejte, přelijte do misky s víkem a krevety v ní nechte odpočívat asi hodinu, aby natáhly tuhle osvědčenou kombinaci vůní. Marinádou je pak potírejte i na grilu.

Co budete potřebovat? Balíček krevet a pak už jen suroviny, které máme z většiny všichni doma:

Nakoupit všechny ingredience online

Publikováno: před 2 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
90 min.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7