Tipy a rady Jak dlouho se griluje maso, ryby či zelenina?

Často toto dilema končí odříznutím kousku masa, abyste se ujistili, zda je i zevnitř propečené. Vyhnete se tomu, když budete vědět, kolik minut by na grilu měly strávit jednotlivé kousky.

Maso

Vepřové hraje při grilování hlavní roli. Klobásky, jitrnice či panenka - to vše patří na gril. V průměru by se na něm měly péct deset minut s dodržením ideální vzdálenosti 10 - 15 centimetrů od rozpálených uhlíků či dřeva.

Hovězí je poměrně rychle hotové. Postačí mu pět minut, pokud jste milovníky nepropečených mas a deset minut, pokud vám chutná propečenější kousky.

Nezapomínejte ani na klasické kuřecí maso. Pokud ho navíc předem marinujete, získá plnější chuť právě díky grilování. Dopřejte mu deset minut z každé strany a mělo by vám vyjít ideální masíčko.

Pečené jehněčí se používá méně často, ale díky své charakteristické tukové vrstvě se na rozpálený gril výborně hodí.

Zelenina

Při zelenině neexistuje jednotný čas pro všechny druhy. Základním pravidlem je, že čím je zelenina šťavnatější, tím delší čas na grilování potřebuje. Pokud se rozhodnete napíchnout na špíz různé druhy zeleniny, musíte si uvědomit, že čas strávený na grilu jednoho druhu obětujete ve prospěch zeleniny, která ho až tak mnoho nepotřebuje.

Ryby

Nejvhodnější druhy ryb na gril jsou ty nejtučnější. Skvělou volbou je losos, mořský vlk nebo tuňák. Pokud se chcete blýsknout, sáhněte po darech moře - krevetám, chobotnicím a sépiím stačí strávit na grilu skutečně jen chvilku. Je to díky jejich vysokému podílu vody, který způsobuje, že dary moře jsou velmi rychle hotové. Ze stejného důvodu je můžete před pečením lehce potřít olejem. Takto zabráníte přílišné ztrátě vody a zachováte jejich chuť.

Jak dlouho grilovat ...

(Čas platí pro grilování na jedné straně a je orientační, záleží na tloušťce grilovaných surovin)

... maso

  • vepřové klobásky, jitrnice, párky - 10 minut
  • vepřová žebírka - 15 - 20 minut
  • hovězí jemně propečené - 5 minut
  • hovězí propečené - 10 minut
  • kuřecí bez kosti - 5 minut
  • kuřecí s kostí - 10 minut
  • jehněčí - 5 minut

... zeleninu

  • paprika - 2 minuty
  • cuketa, rajčata - 3 až 4 minuty
  • cibule - 5 minut
  • lilek, chřest - 7 minut
  • pórek vcelku - 10 minut

... ryby a plody moře

  • filety - 3 minuty
  • ryby vyčištěné vcelku - 5 až 7 minut
  • plody moře - 2 až 3 minuty

(Čas platí pro grilování na jedné straně a je pouze orientační)

Vytisknout stránku
Sdílet článek