Tipy a rady Letní bylinky a jedlé květy

Nabízí nám nekonečné možnosti, jak si bylinkami a jedlými květy zpestřit jídelníček, dochutit jídlo a v neposlední řadě udělat něco pro svoje zdraví. Příroda je lékárna, která má otevřeno pro všechny a za to, co nabízí, nepožaduje peníze, jen trochu úcty a péče.  


LETNÍ JEDLÉ KVĚTY

Bez černý

Využijete z něj květ. Je to neuvěřitelně komplexní rostlinka, která obsahuje vitamín C, A a mnoho dalších vitamínů B (B1, B2...). Na začátku léta voňavě kvete a květy se později změní v trsy lesklých černých bobulek.

Heřmánek pravý

Heřmánkový čaj se po generace využívá jako prostředek na zklidnění nervů, odvar z něj nám slouží při napařování a čištění ran. Nyní je heřmánek v kuchyni hitem, protože se začaly ke konzumaci využívat i jeho květy. Sluníčkově žlutý střed chutná po jablkách.

Potočnice lékařská

Má bílé, ve svazcích rostoucí květy. Kvete od dubna do září a najdete ji v blízkosti potoků a řek. Květy jsou jedlé a mají lehce hořkou, někdy až oříškovou chuť. Výborné jsou v salátech.  

Květy pažitky a česneku

Kvetou od května do srpna a kromě včel si na nich můžou pochutnat i lidé. Jsou zabarvené do fialova a hodí se coby voňavá ingredience do polévek, rizota a těstovin.

UPOZORNĚNÍ:
Bylinky by se neměly užívat v nadměrném množství a dlouhodobě. Více informací hledejte v kvalitním herbáři.


Rozmarýna lékařská

Zajímavě vypadá, krásně voní a je oblíbená jako okrasná rostlina. V jižní Evropě a ve Středomoří se používá jako koření, a dokonce i jako lék. Zvyšuje koncentraci a bdělost, stimuluje mozek, dodává energii a posiluje krevní oběh. Má močopudné účinky, takže je významnou léčivou bylinkou při problémech s močovými cestami. Kvete modrofialovými kvítky – v létě i na podzim.

Bazalka

Silně aromatická bylinka, v italské kuchyni jedna z nejoblíbenějších. Obsahuje množství esenciálních olejů, vitamíny A i C. Zabírá při nadýmání a zácpě, výborně čistí střeva. V zahradách se pěstuje jako jednoletá rostlinka a poroste vám i doma v květináči. Miluje světlo, sluníčko, teplo a dostatek vláhy.

Šalvěj lékařská

Dá se použít i jako koření, mnohem častěji však nachází uplatnění v léčitelství. Díky látkám, které obsahuje, je vhodná pro lepší fungování dýchacích cest, zvyšuje přirozenou a celkovou obranyschopnost organis-
mu. Pomáhá při nachlazení, chřipce i astmatu. Zmírňuje nadměrné pocení a ženám pomáhá vyrovnávat hladinu hormonů v přechodu. Protože dokáže hojit kůži, používá se i na obklady. Není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Listy se sbírají těsně před kvetením, od května až do července.

Máta peprná

Širokospektrální bylinka s bohatým využitím. Už naše babičky ji používaly při bolestech v krku a nachlazení, potom při průjmech, kolikách a bolestivé menstruaci, bolesti hlavy i migréně. Pro vnější použití se hodí ve formě odvaru na vyrážky a podrážděnou a zarudlou kůži. Vypěstovat si ji můžete i doma na zahrádce nebo v květináči. Kvete od června do září.

Tymián

Výborný proti bronchitidě, na zánět v krku i na průdušky, rozpouští hleny, zklidňuje hrtan a hlasivky. Osvěžuje dech, proto je neoddělitelnou složkou ústních vod. Používá se i v kuchyni jako dochucovadlo na maso, drůbež i ryby, případně na ovonění nápojů. Z této rostlinky využijete listy i květy a najdete ji v plné kráse od května do září.

Bylinky a zahradní i lesní rostlinky můžete použít na milión různých způsobů. Přinášíme vám několik šikovných nápadů, jak na to.

Tipy, jak bylinky  zpracovat:

  • do salátů a těstovinových jídel
  • jako smažená pochoutka (květy bezu)
  • na sirupy
  • do džemů
  • na dezerty
  • k masu a rybám
  • do polévek a hustých omáček
  • na čaje
  • na tinktury



Jarní závitky s jedlými květy

 Doba přípravy: 40 min.
 Počet porcí: 6 (12 kusů)

  • 12 kusů rýžového papíru
  • 250 g vlasových rýžových nudlí
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1 červená paprika
  • 1 avokádo
  • 1 mrkev
  • 1 okurka
  • 100 g syrového červeného zelí
  • 2 mladé cibule
  • půl hrnečku čerstvé máty
  • půl hrnečku čerstvé bazalky
  • 36 kusů jedlých květů
  • špetka soli

Omáčka:

  • 80 g arašídového másla
  • 2 polévkové lžíce rýžového octa
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce vody
  1. Vodu v hrnci přivedeme k varu, přidáme rýžové nudle a vaříme 4 minuty doměkka. Nudle scedíme, osolíme a přidáme 1 polévkovou lžíci sezamového oleje. Vše pořádně promícháme a dáme stranou.
  2. Papriku, avokádo, mrkev, okurku, červené zelí a cibuli očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Zeleninu dáme stranou.
  3. Nachystáme si omáčku. V misce smícháme arašídové máslo, rýžový ocet, sójovou omáčku, med, sezamový olej, vodu a prolisovaný očistěný česnek. Zamícháme a odložíme stranou.
  4. Do hlubokého talíře nalijeme vodu. Asi na 20 vteřin v něm necháme namočit plát rýžového papíru, aby se dal ohýbat. Potom ho vyndáme, položíme na talíř a naplníme. Nejdříve začneme se třemi kusy jedlých květů a zeleninou, které položíme na spodní třetinu kruhu. Přidáme rýžové nudle, mátu a bazalku a pokapeme omáčkou. Potom vše zabalíme do rolky. Postup zopakujeme u každého ze 12 závitků.
  5. Ihned podáváme.

Letní bylinky a jedlé květy

Bazalkový sirup

 Doba přípravy: 45 min.
 Počet porcí: 10

  • 250 ml vody
  • 200 g cukru
  • 25 g čerstvých bazalkových lístků
  1. V hrnci smícháme vodu, cukr a bazalkové listy. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme 10 minut, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Sporák vypneme a necháme ještě 30 minut odstát.
  3. Následně sirup scedíme a nalijeme do uzavíratelné nádoby.
  4. Skladujeme ho v chladničce a spotřebujeme do 2 měsíců. Používáme do limonád.
Vytisknout stránku
Sdílet článek