Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Broskve, nektarinky a meruňky patří mezi peckové ovoce. Trvanlivost peckovin je omezená a nejlépe chutnají hned po utržení. Peckové ovoce dlouho neskladujte, rychleji podléhají zkáze. Mezi peckoviny patří:
Peckové ovoce má vysoký obsah minerálů, proto vás nabije energií každá porce. Dopřejte si ho co nejvíce i proto, abyste měli zdravé a pevné nehty, vlasy, pokožku. To ale zdaleka nejsou všechny důvody, proč byste měli jíst meruňky a broskve celou sezónu.
Pochutnejte si na broskvovém koláči s tvarohem
Jezte meruňky pro zdraví i pro krásu
Meruňky prospějí vašemu tělu v syrovém i sušeném stavu. Toto nízkokalorické ovoce ve 100 g obsahuje 87 g vody, 12 g sacharidů, 3 g vlákniny, 0,87 g bílkovin, 0,13 g tuků. Pozor však na sušené meruňky, které mají až 250 kalorií a 53 g cukru.
S meruňkami se zásobíte vitaminy skupiny B, vitaminem A, C, E, kyselinou listovou, vápníkem, železem, sodíkem, hořčíkem. Téměř 40% podíl vitamínu A dělá z meruněk vhodné ovoce propsěšné pro váš zrak a vysoký podíl vlákniny si poradí se zácpou. Meruňkový olej z jader zevnitř "pohladí" játra, srdce, trávicí systém, zevně pomáhá aknózní, ekzematické a sluncem podrážděné pokožce.
Meruňky jsou pro zdraví významné i z dalších důvodů:
Preventivně působí proti:
Pět sušených meruněk vás zbaví zácpy, mírně projímavě působí i čerstvé zralé meruňky. Proto je toto ovoce vhodné zařadit do detoxikačního programu.
POZOR! Meruňková jádra obsahují jedovatý amygdalin, škodlivý zejména pro děti.
Recept na meruňkový džem se hodí každé dobré hospodyňce
Dejte si broskve, když hubnete
Sametový vzhled, neodolatelná vůně a šťavnatá chuť řadí broskve mezi oblíbené letní ovoce. Složením jsou podobné meruňkám. Ve 100 g broskví je 88 g vody, 12 g sacharidů, 0,76 g bílkovin, 0,15 g tuku a 2 g vlákniny. V broskvích jsou významně zastoupeny vitaminy skupiny B, vitamin A, C, K a kyselina listová, draslík, fosfor, hořčík. Svým složením broskve:
Tip: Broskve zařaďte do svého dietního programu. Spolehlivě zaženou chuť na sladké.
Osvěžte se grilovanými broskvemi se zmrzlinou
Proč jsou nektarinky zdravé?
Nektarinka je speciální forma broskve s hladkou slupkou. Proto jsou i účinky nektarinky na zdraví podobné jako u broskví. Ve 100 g je až 80 g vody, přes 2 g vlákniny, 9 g sachadridů a 1,2 g bílkovin. Nektarinky jsou plné draslíku, fosforu, hořčíku a vitaminu A, C, E. A proč jsou nektarinky zdravé? Podobně jako meruňky a broskve:
Meruňky, broskve a nektarinky v těhotenství
Těhotné ženy si pečlivě vybírají, co snědí a čeho se vyvarují. Meruňky, broskve i nektarinky jsou plné vitamínů a minerálů, dokonce i kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj dítěte. Přesto s meruňkami opatrně. Obsahují vysoký obsah mědi a její nadbytek je často spojován s hyperaktivitou či některými poruchami.
Broskve a nektarinky jsou pro těhotné jako stvořené. Zejména broskve, které dokáží zkrotit rozbouřené hormony, zahnat chuť na sladké, zmírnit otoky. Navíc jsou lehce stravitelné, takže je předpoklad, že budou užitečné i při ranních nevolnostech. I zde ale platí - všeho s mírou. Dvě - tři broskve denně jsou akorát.
Zdroj: kaloricketabulky.sk, belmarrahealth.com, wikipedia.org, izdravie.sk, slo.gurusbaby.ru