Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Na obalech potravin nás mohou mást dva velmi podobné, ale ve skutečnosti zcela odlišné údaje: „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“. Znalost rozdílu mezi nimi je klíčová nejen pro naše zdraví, ale také pro naši peněženku, protože nám pomůže předejít zbytečnému plýtvání jídlem.

Datum minimální trvanlivosti (DMT) je datum, dokdy by potravina měla zůstat kvalitní. Nejčastěji se uvádí na sušených, zmrazených, konzervovaných a jiných trvanlivých potravinách. Potraviny po datu minimální trvanlivosti můžete sníst, pokud jste je skladovali tak, jak je uvedeno na obalu a obal není poškozen. Je možné, že po uplynutí data minimální trvanlivosti potravina ztratí svou chuť, vůni nebo strukturu. Pokud je ale obal neporušený a potravina voní i chutná tak, jak by měla, její konzumace by měla být bezpečná.
Před konzumací vždy proveďte „senzorický test“:
Důležité upozornění: Otevřené potraviny po datu minimální trvanlivosti raději už nejezte, případně se řiďte pokyny výrobce pro spotřebu po otevření. Vždy je klíčové dodržovat doporučené podmínky skladování, aby se minimalizovalo riziko znehodnocení. Více o správném skladování potravin se dozvíte v našem článku Skladování potravin od A do Z.

Zatímco minimální trvanlivost se týká kvality, datum spotřeby, označené slovy „spotřebujte do“, se vztahuje k bezpečnosti. Toto datum udává, do kdy je bezpečné potravinu jíst. Najdeme ho zpravidla na čerstvých a chlazených potravinách, které se rychle kazí. Mezi ně patří:
Potraviny po uplynutí data spotřeby byste už neměli konzumovat, a to ani v případě, že jste dodrželi podmínky skladování. Hrozí zde totiž pomnožení zdraví nebezpečných bakterií, které nemusí být na první pohled ani čich patrné, a riskujete tak vážné zdravotní komplikace. Aby tyto potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je důležité mít dobře uspořádanou lednici.
Životnost těchto potravin můžete prodloužit jejich okamžitým zmrazením ještě před uplynutím data spotřeby. Po otevření balení se vždy řiďte pokyny výrobce, zejména pokud jde o dobu spotřeby po otevření.
TIP: Více praktických tipů, jak bojovat proti plýtvání jídlem, najdete v našem článku Plýtvání jídlem: S těmito tipy rozhodně ne!

Pozornost zvyšte u masa a masných výrobků, zde datum spotřeby dodržujte skutečně mimořádně poctivě. „Já osobně bych rozhodně nedoporučovala jíst maso a masné výrobky po uplynutí data spotřeby. Jsem spíše za to, abychom předcházeli situacím, že v lednici objevíme výrobek po uplynutí data spotřeby a rozhodování, zda riskovat konzumaci takového výrobku i po uplynutí data spotřeby, nebo jej raději vyhodíme,“ říká Lucie a přidává i pár tipů, jak takovýmto situacím předcházet.
Například plánováním jídelníčku. Maso bychom si podle jejího názoru určitě neměli kupovat do zásoby, měli bychom ho kupovat jen tehdy, když jsme si jisti, že z něj budeme vařit ještě týž nebo nejpozději následující den. Dobrým nápadem je i zmrazení masa ještě před uplynutím data spotřeby, čímž prodloužíme jeho trvanlivost. Po rozmrazení je však třeba jej ihned tepelně upravit a zkonzumovat co nejdříve.
Rozmražené potraviny už nezmrazujte, ale okamžitě je spotřebujte!
Praktické tipy pro udržení čerstvosti chleba a dalších potravin najdete také v článku Jak udržet chléb čerstvý: Tajemstvím je skladování.
Datum expirace je na obalech uveden z nějakého důvodu – a to z důvodů ochrany vašeho zdraví. I podle Lucie je konzumace po jeho uplynutí jen na vlastní zodpovědnost. Za rozumnější považuje nakupovat čerstvé potraviny s označením datum spotřeby jen když je potřebujeme. Její rada zní nekupovat je do zásoby nebo s tím, že 'možná se budou v následujících dnech hodit.
Určitě je také důležité všímat si data spotřeby již při nákupu a už v obchodě zvážit, zda budeme tyto potraviny schopni zkonzumovat do tohoto data. Důležité je také pravidelně je kontrolovat v lednici – abychom měli přehled, co je třeba dokdy spotřebovat. Přestože na první pohled tento požadavek možná zní v dnešní době nereálně, neboť současný životní styl je velmi hektický, kontroly obsahu lednice se dají zařadit bez problémů i do rychlého životního tempa," dodává známá slovenská foodblogerka.
Zkontrolujte si ledničku – máte potraviny uložené správně?