Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Základem dokonalého dortu je náplň. A právě krémová náplň je to, co mnohé hospodyňky odrazuje od upečení slavnostního dortu na narozeniny pro své nejmilejší. Odvážnému však štěstí přeje. Vytáhněte tedy mixér a směle se pusťte do výroby nadýchaného krému do zákusků nebo jemné náplně do dortu či dokonale tuhé šlehačky.
Do základního máslového krému můžete podle chuti přidávat další ingredience - kakao, ovocný džem, vanilku, kávu, likér... Krémem pak zákusky a dorty plňte, natírejte nebo zdobte.
Základní máslový krém získáte vyšleháním 150 g másla pokojové teploty se 160 g moučkového cukru.
Tento krém je sice máslový, ale nemusíte se bát, že bude příliš těžký. Mléko ho totiž odlehčí, takže se bude dobře natírat jako náplň a zároveň bude dobře držet tvar, když ho použijete na zdobení dortů či cupcaků.
Do receptu na tento čokoládový krém jde 115 g másla, 630 g moučkového cukru, 65 g kvalitního kakaa, 10 polévkových lžic mléka.
Nejprve vyšlehejte máslo do pěny. Pomalu přimíchejte kakao, polovinu cukru a polovinu mléka. Když se vše dobře spojí, vmíchejte druhou polovinu ingrediencí. Začněte pomalu a postupně přidávejte rychlost otáček mixéru. V lednici vám tento krém vydrží až 2 týdny.
Vyzkoušejte napéct čokoládové cupcakes, které potěší celou rodinu.
Příprava je trochu náročnější, odměnou vám však bude univerzální krém, který můžete použít jako podkladovou hmotu pod marcipánový potah nebo jako náplň či krém na zdobení zákusků.
Do nerezové nebo skleněné mísy dejte 4 bílky a 180 g moučkového cukru. Mísu vložte do vodní lázně a za stálého šlehání dejte vařit. Když začne voda vřít, šlehejte už jen asi půl minuty, aby se bílky nesrazily. Hrnec s vodou dejte mimo sporáku a bílky šlehejte ještě asi 3 minuty. Mísu vyjměte z vodní lázně, zakryjte vlhkým hadrem a bílky nechte vychladnout.
Mezitím vyšlehejte 500 g másla a 100 g moučkového cukru a opatrně zašlehejte vychladlé bílky.
Ani žloutky nepřijdou vniveč. Krémem ze žloutků můžete plnit nejenom klasické piškotové korpusy, ale třeba i trubičky z listového těsta nebo jej můžete použít do ovocně-šlehačkových sklenic.
Potřebovat budete:
250 ml smetany na šlehání (alespoň 33%)
100 g másla
3 žloutky
2 čajové lžičky hladké mouky
6 polévkových lžic moučkového cukru
1 čajová lžička vanilínového nebo vanilkového cukru
V misce nad párou vyšlehejte žloutky, vanilkový cukr a mouku do zhoustnutí. Nechte vychladnout. Mezitím vyšlehejte do pěny moučkový cukr a máslo. Přidejte žloutkovou hmotu a spolu vyšlehejte na jemný krém.
Tip redakce Hello Tesco: K žloutkům na šlehání přidejte 50 gramů nalámané kvalitní hořké čokolády Tesco Finest a získáte lahodný čokoládový krém.
Máslový krém z kondenzovaného mléka je tak jednoduchý, že jeho přípravu můžete svěřit i větším dětem. Do 250 g vyšlehaného másla přidejte 1 konzervu nebo 400 ml kondenzovaného mléka. Krátce umixujte. Ideální je jako náplň do ovocných dortů a zákusků.
Nejjednodušší mascarpone nádivku do dortu získáte vyšleháním stejného dílu mascarpone pokojové teploty a dobře vychlazené smetany na šlehání. Výborně se spojuje s chutěmi ovoce v ovocných dortech a zákuscích.
Mascarpone je trochu dražší záležitost. Proto vám nabízíme dvě možnosti levnější verze této mléčné dobroty. Na domácí mascarpone vám postačí jen zakysaná smetana, případně smetana a jogurt.
Dvě 18-procentní kyselé smetany odvíčkujte a v kelímcích dejte do mikrovlnky. Při 750 W zahřívejte 20 sekund. Promíchejte a zkuste, zda jsou smetany teplé. Nesmějí být horké! Sítko vystelte plátnem nebo utěrkou.
Smetany vylijte do sítka, vystlaného utěrkou nebo plátnem, svažte do „batůžku“ a v misce vložte do chladničky do druhého dne. Přebytečná tekutina odteče a vám zůstane jen krémový sýr.
Pokud vám vadí používání mikrovlnky, zkuste recept bez ní. Potřebovat budete 2 velké bílé řecké jogurty a 2 velké kyselé smetany. Nalijte je do utěrky v cedníku a ten postavte do misky nebo na širší sklenici, aby měla přebytečná syrovátka kam odtékat. Nechte odstát alespoň 24 hodin a domácí mascarpone použijte stejně, jako kupované.
Mascarpone můžete použít na naplnění skořicové rolády
Máslovo-pudinkový krém je ideální pro plnění dezertů z listového nebo odpalovaného těsta. V ½ litru mléka uvařte dva vanilkové pudinky s jedním vanilkovým cukrem. Pudink by měl být hustší. Přikryjte ho potravinářskou fólií, aby se na vrchu neudělala „kůže“ a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Do pudinku vmíchejte 200 - 250 g másla a podle chuti cukr. Vyšlehejte na jemný krém.
Recept na bleskové nepečené keksové řezy
Na plech rozložte vrstvu čtyřúhelníkových máslových sušenek podle chuti a na ně rozetřete pudinkový krém. Přikryjte druhou vrstvou sušenek a dejte ztuhnout alespoň na tři hodiny do chladničky.
Náš tip: Na pudinkový krém navrstvěte šlehačku a až potom přikryjte sušenkami. Ty můžete ještě polít čokoládovou polevou.
Obměnou máslového pudinkového krému je tvarohová náplň do zákusků. Připravíte ji stejným způsobem, jen namísto másla použijete tvaroh.
Ganache, tedy „ganáš“, je univerzální krém, který můžete použít ať už jako náplň nebo jako polevu. Ganache je výborná i jako podklad pod potahové hmoty na dortu. Použitá jako náplň perfektně drží na korpusu a netaje. Ganache se dokonale hodí i na polevy a glazury, protože úžasně zahladí různé nerovnosti, pěkně se leskne a hlavně při krájení nepraská.
Pravá ganache se připravuje pouze ze dvou surovin, a to minimálně 33 procentní smetany ke šlehání a kvalitní čokolády s minimálním podílem kakaa 60 %. Podle toho, na co ji chcete použít, volte poměry smetany a čokolády:
Na výrobu ganache zahřejte smetanu ke šlehání téměř k varu, ale nevařte. Do horké smetany nalámejte čokoládu a nechte ji roztát. Metličkou pomalu míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nespojí do jedné hladké hmoty se smetanou. Poté nechte krém vychladnout – na polevy asi 10 minut, na náplň a zdobení několik hodin, dokud nebude dostatečně tuhá.
Tip cukrářek: Pro větší lesk polevy přidejte do ganache kousek másla a pro jinou chuť zas trochu kávy, vanilkového nebo malinového extraktu, ovocné šťávy. Pamatujte ale na to, že s další přísadou se změní i struktura ganache.
Nejjednodušší způsob je zahrkat šlehačkou ve spreji. My však tuto možnost nyní obejdeme a zaměříme se na pravou šlehačku. Jak z ní udělat tuhou šlehačku a ne hrudkovitou hmotu či dokonce máslo? V první řadě pracujte s nejméně 33-procentní šlehačkou. Ta musí být dokonale vychlazená, proto ji před použitím dejte ještě na pár minut do mrazničky. Miska i šlehač musí být čisté, bez zbytků mastnoty a podle možnosti také studené. Šlehačku šlehejte nejprve pomalu a postupně přidávejte rychlost. Vyšlehanou byste ji měli mít asi za dvě minuty. Použít můžete i trochu rozpuštěné želatiny. Se želatinou vám šlehačka bude držet tvar i dva dny.
Šlehačka se vám bude hodit i do dýňového cheesecaku bez lepku.
Milovníkům kávy se zavděčíte zákusky s kávovou šlehačkou. Tu uděláte z 250 ml vysokoprocentní smetany, 2 čajových lžiček rozpustné kávy a 2 lžiček moučkového cukru. Kávu a cukr smíchejte se smetanou a přiveďte k varu. Rychle vypněte, nechte vychladnout a pak dejte do chladničky.
Tip zkušených hospodyněk: V chladnoucí šlehačce rozpusťte trochu želatiny, aby lépe držela.
Když už jsme šlehali krémy, náplně i šlehačku, neměli bychom zapomenout ani na perfektně ušlehaný sníh. Ten sice jako nádivku nepoužijete, ale bez něj byste nadýchanou dortovou piškot ani pusinky věru neupekli.
Při šlehání sněhu z bílků je důležité, aby v nich neplaval ani kousíček žloutku. Buďte proto při oddělování žloutků od bílků důslední. Nádoba i metličky na šlehání musí být dokonale čisté. Do bílků přidejte špetku soli a tolik lžiček ledové vody nebo citrónové šťávy, kolik bílků jste použili. Sníh začněte šlehat na nízkých otáčkách a když na bílků vznikne pěna, otáčky zrychlíte. Hotový sníh dělá špičky a při převrácení misky z ní nevypadne.
Cukr přidávejte až když je sníh hotový. Do těsta ho vmíchávejte opatrně a zásadně pouze vařečkou, ne mixérem.
Citrónové sněhové pusinky s ovocem
Pevně ušlehaný sníh z bílků a cukru je základem pro sněhové pusinky lehoučké jako pírko.
Na 3 velké vejce počítejte se 400 g cukru. Bílky z vajec dejte do mixéru a prosejte na ně cukr. Na nižších otáčkách míchejte, dokud se veškerý cukr nespojí s bílky. Průběžně stěrkou stírejte hmotu usazenou na misce. Potom přepněte mixér na vysoké otáčky a šlehejte asi 5 minut, dokud nezačne dělat špičku.
Na barevné sněhové pusinky používejte vždy jen gelovou barvu, abyste do bílkové hmoty nepřidávali zbytečnou tekutinu. Během šlehání se barva trochu zesvětlí. Při tmavých barvách přidejte o trochu cukru více, aby byla barva intenzivnější. Barevný sníh nechte odpočívat alespoň dvě hodiny, aby se barevné pigmenty rozvinuly.
Ověřený tip: Misku s rozšlehaným barevným sněhem přikryjte vlhkým hadrem a odložte na noc do lednice. Druhý den bude mít barva krásně intenzivní tón.
Všechny suroviny, potřebné na pečení fantastických dortů a zákusků, vám Tesco přiveze až domů.