Tipy a rady Specialita na grilováni: Ovocný salát je super volba!

Saláty připravené podle tří níže uvedených receptů se skvěle hodí k drůbežímu masu i klasické krkovičce, ale skvěle doplní i pikantní grilované klobásy.

1. Ovocný salát v melounovém košíku

Doba přípravy:
30 minut

Suroviny:

  • 1 řecký meloun s kulatou a zdravou slupkou
  • ovoce podle vlastní chuti (nektarinky, hroznové víno, ananas, banán, kiwi, mango)
  • špetka mleté skořice
  • limetková nebo citronová šťáva

Příprava:
Asi nejobtížnější úlohou bude vytvořit z melounu košík. Doporučujeme tvar košíku vyznačit fixou nebo lepící/izolační páskou, potom nožem s ostrým ostřím vyřízněte nejprve ucho košíku a potom boční strany – s klikatým okrajem. Lžící na zmrzlinu vydlabejte dužinu melounu, nakrájejte na kousky a potom v míse promíchejte s ostatním ovocem. Poměr ovoce si zvolte podle vlastního uvážení. Dochuťte špetkou mleté skořice a šťávou z limetky. Určitě salát během přípravy ochutnejte. Promíchaný salát nechte chvíli odležet a potom směs ovoce vložte zpátky do vydlabaného melounu. Salát můžete podávat vychlazený i nevychlazený, skvěle se hodí ke kuřecímu šašliku i k česnekové krkovičce.

2. Ovocný salát s medem a jogurtem

Doba přípravy:
15 minut

Suroviny:

  • 5 dl bílého jogurtu
  • 2 granátová jablíčka

  • 3 kiwi

  • 2 banány

  • 5 hrstí kukuřičných vloček

  • 2 polévkové lžíce medu

Příprava:

Ovoce očistěte a nakrájejte na kousky podle vlastní fantazie. Jogurt rozmíchejte s medem na hladkou směs a potom opatrně vmíchejte kousky ovoce. Před podáváním posypte kukuřičnými vločkami.

3. Kousky ovoce se semínky quinoa

Doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

  • 2 hrníčky semínek quinoa
  • šťáva z 1 limetky
  • lístky máty
  • 1 čajová lžička medu
  • ovoce podle vlastní chuti (doporučujeme: žlutý meloun, ananas, mango, višně, jahody)

Příprava:

Na středně velké pánvi přiveďte k varu 4 dl vody a 2 hrníčky semínek quinoa, směs nechte povařit přibližně 15 minut. Mezitím si v jiné nádobě připravte limetkovou zálivku tak, že pomocí šlehače důkladně propracujete čerstvě vymačkanou šťávu z limetky s lístky máty a s medem. Opatrně vmíchejte ovoce nakrájené na kostky a ihned můžete tuto speciální přílohu podávat ke grilovanému masu.

Vytisknout stránku
Sdílet článek