Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Čtyřicetidenní půst nemá fixní datum. Závisí na Velikonocích a začíná Popeleční středou, která je prvním dnem půstu. To je zpravidla sedm týdnů před Velikonocemi. Půst končí Bílou sobotou, dnem před Velikonoční nedělí.
Na Velký pátek vrcholí čtyřicetidenní očistné období. Jde o největší velikonoční svátek, během něhož je půst nejpřísnější. Zpravidla se jí pouze chléb s vodou. Po tomto dni následuje Bílá sobota, která znamená vzkříšení. Po 40 dnech na stole nesmí chybět vajíčka, která symbolizují nový život a plodnost.
Následně přichází na řadu konečně maso, klobásy, huspenina a jiné dobroty, které byly do té doby zakázané. Ve velkém se také konzumují vajíčka, která se různě barví právě na Velikonoce.
Slovo půst neznamená nejíst vůbec nebo dodržovat radikální hladovku. Člověk by se měl v tomto období vyhýbat potravinám živočišného původu – masu, masným výrobkům, vajíčkům a mléčným výrobkům.
Náročnější půst zahrnuje vyloučení potravin živočišného původu, kávy, cigaret, alkoholu a sladkostí. Kromě toho se první den půstu – během Popeleční středy – doporučuje pít jen čistou vodu a nekonzumovat žádnou stravu.
Půst není náročný, navíc je zdraví prospěšný. Po jeho úspěšném absolvování nás za odměnu čekají neskutečné velikonoční dobroty.
Vyloučit z jídelního lístku na 40 dní maso a živočišné produkty není škodlivé. Důležité je obohatit svoji stravu o další, dosud neobjevené suroviny a dodržovat pitný režim, aby měla očista ze zdravotního hlediska smysl a aby se tělo odlehčilo a připravilo na velikonoční hody.
Když vyloučíte z jídelního lístku živočišné produkty, budete postrádat bílkoviny. Proto musíte myslet na rostlinné bílkoviny a výrazně je doplnit do svého jídelníčku. A nejen luštěniny, ale také různá semena, ořechy a obilniny. To vše je významným zdrojem rostlinných bílkovin.
Spirulina, chlorella, řasy nebo zelený ječmen obsahují celé spektrum významných a nenahraditelných látek. Jsou též zdrojem rostlinných bílkovin a zásobí naše tělo důležitými zelenými živinami.
Určitě se vyhněte slazeným nápojům, minerálkám, sirupům a cukru v čaji a kávě. Upřednostněte čistou neslazenou vodu z vodovodu, případně pijte na podporu očisty těla čaj lapacho.
Pokud se obáváte toho, že nebudete vědět, co si během půstu dát, nabízíme vám vzorové denní menu. Vypadá dietně a fádně? Právě naopak – je chutné, zdravé a pestré.
Den začněte ovocem a zeleninou. Abyste se nasytili, přidejte ovesné vločky, mandlové mléko nebo oříšky. Asi už víte, kam tím míříme – ano, smoothie je králem snídaně.
Dobrá polévka obsahuje všechno, co vaše tělo potřebuje, abyste se cítili lehčí a silnější zároveň. Jako hlavní jídlo zvolte těstoviny. Připravíte si je rychle a dobře vás zasytí.
Postačí krémová polévka nebo různé lehké veganské či vegetariánské pokrmy, třeba zapékané francouzské brambory.
Velikonoční recepty a jídla se mírně odlišují s ohledem na regionální zvyky a tradice. Společným symbolem jsou vajíčka, která se vaří natvrdo, bramborový salát, uzené maso, chléb, křen, klobásy a různé pečené koláče. Na oběd je zvykem připravovat maso z mladých zvířat, jako je jehně nebo zajíc.
Vajíčka jsou od nepaměti symbolem jara a plodnosti a hlavně Velikonoc. Omelety, smažená vajíčka, vejce Benedikt, to vše je chutné a zdravé.
Králem každého velikonočního stolu a pýchou každé hospodyňky je velikonoční beránek. Velikonoční pečení však zahrnuje mnohem více chutných receptů.
Křehké jehněčí sice náleží mezi dražší masa, ale jednou do roka byste si ho mohli dopřát. Patří totiž k nejzdravějším druhům masa.
Pokud máte rádi pečení, doporučujeme vám rychlé velikonoční sušenky, které jsou snadné na přípravu a navíc opravdu výborné z hlediska chuti.
Zdroj: learnreligions.com, tyzdennikkoment.sk, sperky-a-diamanty.sk