Tipy a rady Vyzkoušejte naše tipy na nejlepší perníčky: Hned měkké a vláčné

Těsto na perníčky má  skvělou vlastnost, že postupem času neztrácí na kvalitě ani na chuti, právě naopak – je ještě chutnější. Je to díky medu, který působí jako konzervant.

Těsto se také výborně formuje, a proto se z něho už roky vyrábějí různé tvary cukroví.

Připravte si nejlepší měkké perníčky

Medové perníčky si získaly naše srdce díky neodolatelné vůni a chuti. Dají se navíc velmi snadno skladovat. Perníčky vám vydrží při správném uložení až 3 měsíce. Samozřejmě perníčky s polevou spotřebujte rychleji.

1.   Jak na základní těsto na perníčky

  • Klíčem k nejlepšímu těstu je správný poměr a kvalita surovin.
  • Ohlídejte si, že mají všechny suroviny pokojovou teplotu.
  • Pozor na konzistenci těsta, ať není příliš tuhé.
  • Hotové těsto nechte odpočívat minimálně 12 hodin (nejlépe přes noc).

2.   Dodržujte správný postup

  • Med, cukr a máslo je ideální nejdříve převařit. Možná si řeknete, že je to škoda, protože med ztratí převařením drahocenné látky, ale ty ztratí tak či onak pečením. Med převařovali už naši dávní předkové, nechte si od nich poradit.
  • Těsto na perníčky vyválejte na 0,5 cm tenký plát a vykrajujte perníčky ve stejné velikosti, aby vám některé „neshořely“ a jiné nezůstaly syrové.
  • Vykrojené tvary pokládejte na pečicí papír dále od sebe a vložte do trouby vyhřáté na 200°C.
  • Hotové, ještě horké perníčky potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem.

Vyzkoušejte naše tipy na nejlepší perníčky: Hned měkké a vláčné
3.   Jak na měkké perníčky

  • Pokud chcete, aby perníčky po upečení do Vánoc změkly, tak trik s kůrkou chleba nebo s rozkrojeným jablíčkem zřejmě už znáte.

  • Hotové perníčky nechte pár dní v uzavřené nádobě s rozkrojeným jablkem. Perníčky nasají vlhkost ovoce a rychleji změknou.

  • Nejdůležitější je si pečení perníčků včas naplánovat. K tomu vám poslouží začátek adventu. Jakmile se otevírá první okénko na adventním kalendáři, jděte nakoupit suroviny na pečení perníčků a pusťte se do toho. Do Vánoc tak budou mít dostatek času změknout.

4.   Perníčky ozdobte jako profík

  • Ozdobit stovky perníčků zabere dost času a zdobením také zkracujete dobu jejich trvanlivosti. Ozdobte jich jen pár – ty, které vyložíte na slavnostní vánoční stůl, a ne ty, které se rozhodnete pověsit na stromeček.
  • Perníčky, které se rozhodnete ozdobit, určitě po vyndání z trouby vajíčkem nepotírejte. Poleva vám na nich nebude držet.
  • Dodržujte správný poměr surovin: na 1 bílek připadá 200 g práškového cukru a jedna čajová lžička citronové šťávy. Poleva musí být hustá a nesmí kapat. Pokud je příliš řídká, přidejte ještě trochu cukru.
  • Toužíte-li po jiné než bílé polevě, k obarvení poslouží přírodní barviva, jako je šťáva ze špenátu nebo mrkve. Vyzkoušejte naše recepty na jednoduchá  domácí barviva.
  • Perníčky zdobte nejdříve 3 až 4 hodiny po upečení, až když jsou opravdu dokonale vychladnuté.

5.   Tipy na neodolatelně voňavé perníčky

  • Aby vánoční cukroví vonělo celým bytem, můžete mu pomoci přidáním zázvorubadyánu nebo skořice. Zázvorové perníčky připravujte s čerstvým zázvorem, jako to dělali naši předkové, nepoužívejte sušený zázvor. Jejich chuť a vůně bude intenzivnější.

6.   Vyzkoušejte originální vykrajovátka

  • Nebojte se na Vánoce trošku experimentovat a vytvořte si vlastní vykrajovátka na perníčky. Těm zručnějším se je podaří vyrobit například z obalu na čajovou svíčku nebo si nechte vlastní tvary vytisknout na 3D tiskárně.

Pokud v přípravě perníčků stále tápete, zkuste jeden z našich 7 receptů na originální vánoční perníčky. Poradíme vám, jak upéct bezlepkové perníčky, jak připravit tu nejlepší polevu na perníčky nebo jak na perníčky zcela bez vajec.


Vytisknout stránku
Sdílet článek