Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Vajíčka patří v kuchyni mezi suroviny s nejrozmanitějším využitím, mohou se konzumovat jen obyčejně uvařená, smažená nebo je můžete použít k přípravě vynikajících moučníků, pomazánek, omáček na těstoviny anebo dezertů. Možnosti jsou téměř nekonečné. A kdyby vám přesto v lednici nějaká vajíčka přebývala, nabízíme několik tipů k jejich rychlému využití.
Vajíčka od rána do večera
Nejrychlejší snídaní nebo večeří pro celou rodinu jsou smažená vajíčka nebo omeleta. Můžete do nich přidat nadrobno nakrájenou klobásu, sýr nebo vařené brambory, papriku a bylinky. Rychlým a jednoduchým řešením je také plátek chleba obalený ve vajíčku, kdy navíc využijete i starší pečivo, takže nebudete plýtvat potravinami. A jestli máte doma kromě nadbytku vajíček i nějakou zeleninu, můžete připravit slaný vajíčkový koláč frittatu: ke 4 vajíčkům přidejte 2 dl mléka a 2 polévkové lžíce mouky. Osolte, opepřete a potom můžete přidat cuketu, koktejlová rajčata nebo brambory a trošku cibule. Směs nalijete na olejem vymazanou pánev, hojně posypete strouhaným sýrem a necháte propéct.
Jako snídani můžete podávat i zapečené vejce se šunkou v housce.
Palačinková party
Jestli máte doma hodně vajíček, nic vám nestojí v cestě k tomu, abyste uspořádali gigantické palačinkové orgie. Stačí mít doma ještě trošku mléka a mouky a samozřejmě dobrou marmeládu a můžete se pustit do přípravy hromady dozlatova upečených palačinek. Další sladkou variantou jsou palačinky plněné karamelizovaným banánem. Můžete pozvat i přátele, aby vám pomohli s konzumací.
Z většího počtu vajíček můžete upéct i skvělý piškot, který lze použít i jako dortový korpus. A pokud bychom se vydali směrem k mezinárodním dezertům: hodně vajíček je základem proslulého italského tiramisu, ale tady si musíte dát pozor, aby vajíčka byla opravdu čerstvá.
Jak vajíčka zamrazit?
Když nemáte čas na žádnou kuchyňskou přípravu, ale chtěli byste vajíčka uložit do mrazničky, v žádném případě je nedávejte zmrazovat celá, ale jen vnitřky vajíček, bez skořápky. Předtím je můžete posypat špetkou soli nebo cukru, pokud vajíčka později použijete k přípravě moučníků. Vajíčka, jejichž záruční lhůta brzy uplyne, ale do mrazničky už nedávejte, raději je využijte k přípravě některého z rychlých pokrmů uvedených výše.
Podívejte se na další recepty, do kterých můžete vajíčka využít.