Recepty Hlavní jídla Těstoviny Bezmasé lasagne se zeleninou a rajčatovou omáčkou

Ingredience

12 plátků lasagní
70 g parmazánu
1 l zeleninového bujónu
Zeleninový základ
2 cibule
3 mrkve
300 g lilku
300 g cukety
1 čerstvá červená paprika
600 g mražené brokolice
olivový olej
Na rajčatovou omáčku
loupané rajče (v celku)
2 stroužky česneku
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušené bazalky
krystalový cukr
sůl
mletý černý pepř
Na bešamel
3 vrchovaté lžíce hladké mouky
70 g másla
300 ml mléka
muškátový oříšek
1 bobkový list
2 kuličky celého pepře
1 kulička celého nového koření

Postup přípravy

1

Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Lilek nakrájíme na kolečka a osolíme.

2

Zeleninu necháme vypotit alespoň 30 minut. Vodu utřeme papírovým ubrouskem a nakrájíme na kostičky. Cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky.

3

Brokolici nakrájíme na růžičky, papriku rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.

4

Na rozpálené pánvi s trochou olivového oleji orestujeme zeleninu. Zeleninu si odložíme stranou.

5

Rajčata rozmixujeme s česnekem, oreganem a bazalkou. Podle chuti osolíme, osladíme a opepříme.

6

Do hrnce nalijeme rajčatovou šťávu, přidáme do ní zeleninu, zamícháme, zředíme trochou vývaru a přivedeme k varu. Omáčku táhneme alespoň hodinu, aby se chutě propojily. Podle potřeby ji dolíváme zeleninovým vývarem

7

Připravíme si bešamelovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo a zaprášíme ho moukou. Mícháme dohladka a jakmile se obě suroviny spojí za stálého míchání naléváme mléko. Míchání je důležité, aby nevznikly hrudky.

8

Do mléka dáme muškátový oříšek, bobkový list, pepř, nové koření a pomalu vaříme, dokud se směs nezahustí. Jakmile je bešamel hotový, vyjmeme pepř, nové koření a bobkový list.

9

Připravíme si formu na lasagne. Na dno nalijeme trochu bešamelu, rovnoměrně jej rozetřeme, na bešamel naskládáme lasagne.

10

Lasagne polijeme rajčatovou směsí se zeleninou, přidáme trochu bešamelu, posypeme sýrem a na to položíme další plátky lasagní. Takto postup opakujeme, dokud není zapékací miska plná. Poslední vrstvu tvoří bešamel, který posypeme parmazánem. Zapékací misku zakryjeme alobalem a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme asi 45 minut. 10 minut před koncem pečení obal sundáme, abychom získali zlatavý povrch.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4