Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Na přípravu domácích gnocchi se nehodí nové brambory, které obsahují více vody. Kupte si tedy brambory varného typu C.
Brambory i se slupkou důkladně očistíme a dáme je vařit do vroucí vody. Brambory vaříme asi 10 minut, aby se nerozvařily a střed zůstal tuhý. Hotové brambory oloupeme.
Na nejjemnějším struhadle nastrouháme vařené brambory do misky. Ochutíme je solí a zasypeme moukou. Nakonec přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozdělíme na více částí a z každé části vyválíme váleček o průměru 1,5 cm. Z válečku krájíme gnocchi, jednotlivé kousky obalíme v mouce a vidličkou do nich uděláme rýhu.
Gnocchi necháme odpočinout, než je začneme vařit, uděláme si omáčku.
Rajčata opláchneme, osušíme a zbavíme zelených stopek. Na jejich obou stranách nařízneme křížek.
Uvaříme si horkou vodou. Do misky uložíme rajčata, která zalijeme horkou vodou. Po 20 vteřinách rajčata vyndáme a polijeme je studenou vodou. Rajčata oloupeme.
Oloupaná rajčata rozpůlíme a nakrájíme na drobno. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek na plátky.
Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek a restujeme dozlatova. Do základu přidáme na drobno nakrájená rajčata. Na mírnou teplotu dusíme rajčata asi 50 minut do měkka. Bazalku nakrájíme na jemno a přidáme ji do omáčky. Rajčata nám během vaření změknou a šťáva z nich se zredukuje na minimum. Omáčka se tak přirozeně zahustí.
Jakmile je omáčka hotová, uvaříme si gnocchi. Vhodíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 3 minuty. Hotové gnocchi snadno poznáme tak, že nám vyplavou na povrch.