Recepty Hlavní jídla Těstoviny Domácí gnocchi s rajčatovou omáčkou

Ingredience

900 g brambor
270 g hladké mouky
1 vejce (jen žloutek)
sůl
Rajčatová omáčka
900 g rajčat (čerstvých, sladkých)
1 hrst čerstvé bazalky
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl

Postup přípravy

1

Na přípravu domácích gnocchi se nehodí nové brambory, které obsahují více vody. Kupte si tedy brambory varného typu C.

2

Brambory i se slupkou důkladně očistíme a dáme je vařit do vroucí vody. Brambory vaříme asi 10 minut, aby se nerozvařily a střed zůstal tuhý. Hotové brambory oloupeme.

3

Na nejjemnějším struhadle nastrouháme vařené brambory do misky. Ochutíme je solí a zasypeme moukou. Nakonec přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto.

4

Těsto rozdělíme na více částí a z každé části vyválíme váleček o průměru 1,5 cm. Z válečku krájíme gnocchi, jednotlivé kousky obalíme v mouce a vidličkou do nich uděláme rýhu.

5

Gnocchi necháme odpočinout, než je začneme vařit, uděláme si omáčku.

6

Rajčata opláchneme, osušíme a zbavíme zelených stopek. Na jejich obou stranách nařízneme křížek.

7

Uvaříme si horkou vodou. Do misky uložíme rajčata, která zalijeme horkou vodou. Po 20 vteřinách rajčata vyndáme a polijeme je studenou vodou. Rajčata oloupeme.

8

Oloupaná rajčata rozpůlíme a nakrájíme na drobno. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek na plátky.

9

Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek a restujeme dozlatova. Do základu přidáme na drobno nakrájená rajčata. Na mírnou teplotu dusíme rajčata asi 50 minut do měkka. Bazalku nakrájíme na jemno a přidáme ji do omáčky. Rajčata nám během vaření změknou a šťáva z nich se zredukuje na minimum. Omáčka se tak přirozeně zahustí.

10

Jakmile je omáčka hotová, uvaříme si gnocchi. Vhodíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 3 minuty. Hotové gnocchi snadno poznáme tak, že nám vyplavou na povrch.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3