Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
TIPY: Máte pocit, že by měla být pomazánka hustší? Možná vám v čočce zůstalo příliš mnoho vody a pomazánka zřídla. Může to být také tím, že je pomazánka čerstvá a nestihla vychladnout. Buďte trpěliví, čočka do sebe časem natáhne přebytečné tekutiny. Pokud by se vám i poté zdála příliš řídká, stačí do ní vmíchat najemno nastrouhanou čerstvou mrkev.
A co pokud máte opačný problém a z pomazánky je hustá kaše, která nejde rozmixovat ani v mixéru? Přilévejte během mixování pomalu olivový olej a pomazánka povolí.
Máte rádi červenou čočku? Vyzkoušejte další recept: pomazánku s červenou čočkou a mrkví.
Víte, že…
Pokud jste vegetariáni, červená čočka ve vaší kuchyni nesmí chybět. Je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a snižuje hladinu cukru v krvi. Rovněž prospívá střevům a pomáhá při problémech se žaludkem. Červená čočka také přispívá k snižování tzv. zlého cholesterolu a zvyšování toho dobrého.
Pšeničné klíčky navíc obsahují železo a kyselinu listovou a mají příjemnou chuť pražených oříšků.
Dýně se dá připravit nejen naslano, ale také nasladko. Důkazem jsou recepty na dýňový koláč s karamelizovanými ořechy nebo třeba dýňový sirup.
Čočku propláchneme a necháme ji připravenou bokem.
Dýni umyjeme, nebudeme ji loupat, ale vybereme z ní jadérka a nakrájíme ji na menší kousky.
Plech vyložíme papírem na pečení, naskládáme na něj nakrájenou dýni, pokapeme ji olivovým olejem a pečeme na 200 °C asi 25 minut.
Čočku nasypeme do hrnce, přidáme dvakrát tolik studené vody, špetku soli a bobkový list. Hrnec přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Jakmile začne obsah vřít, snížíme teplotu, aby voda jen bublala. Vaříme na nižší teplotu asi dalších 10 minut a poté scedíme.
Do mísy dáme vychladlou čočku, dýni, pšeničné klíčky a česnek. Rozmixujeme a přidáme olivový olej. Po rozmixování přidáme koření a doladíme podle chuti.
Pomazánku podáváme s čerstvým pečivem.